Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?
Jarmuż nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Co prawda coraz częściej można go kupić, jednak nie bardzo wiemy, jak go przyrządzić. Dlatego dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować. Dowiecie się też, jak w prosty sposób zrobić z tego cennego warzywa pyszny dodatek do obiadu.
Jarmuż jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się długimi, ciemnozielonymi, mocno pofałdowanymi liśćmi. Są one dosyć twarde, a dzięki temu trwałe i łatwe w przechowywaniu. Jarmuż najlepiej trzymać w lodówce, ale można go też zamrozić. Warzywo to dobrze bowiem znosi temperaturę nawet do -15 st. C. Zbiera się je jesienią, a nawet zimą.
Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?
Jarmuż należy do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawiera bowiem dużo witamin i soli mineralnych. Wśród nich witaminy C, K i z grupy B, a także beta-karoten. Dzięki nim warzywo to dobrze wpływa na układ nerwowy, układ krążenia i odpornościowy.
W jego składzie znajduje się także magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas i wapń. Te minerały wzmacniają organizm, chronią przed anemią, korzystnie wpływają na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi.
Jarmuż zawiera też sulforafan, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. To dlatego warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Działanie to wspiera też witamina K i beta-karoten. Ten ostatni korzystnie też wpływa na wzrok.
Warto dodać, że jarmuż jest niskokaloryczny. 100 g tego warzywa dostarcza zaledwie 40 kcal. Mogą więc po niego sięgać osoby, które chcą zrzucić nieco kilogramów. Jedzenie tego warzywa zapewni im zdrowie i spadek wagi.
Liście jarmużu można dodawać do sałatek, koktajli i zup. Można je też smażyć i jeść niczym chipsy, a także dusić i podawać do obiadu jako jarzynkę.
Przepis na duszony jarmuż
Składniki:
ok. 400 g jarmużu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
200 ml śmietany
1 łyżka łuskanych pestek słonecznika
Przygotowanie duszonego jarmużu
Jarmuż opłucz, usuń z niego twarde łodygi. Porwane liście wrzuć na wrzątek i gotuj ok. 2 minuty, odcedź.
Na patelni rozpuść masło, dodaj jarmuż i posiekane ząbki czosnku, całość przesmaż. Dopraw sokiem z cytryny, gałką, solą i pieprzem.
Do jarmużu dodaj śmietanę, wymieszaj i chwilę podgrzej. Posyp pestkami słonecznika. Podawaj do obiadu.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować zupę z jarmużu, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na pesto z jarmużu.
Źródło zdjęcia: canva/OlgaLepeshkina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wapteka, beszamel.se