Jakie sekrety skrywa skorzonera? Zimowe szparagi są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów
Słyszeliście o skorzonerze? Korzeń ten znany też jako wężymord czy zimowe szparagi zyskuje ostatnio na popularności. Warto włączyć go do swojej diety, gdyż jest bogaty w wiele cennych witamin i składników mineralnych. Dowiedzcie się, jakie korzyści ma jego regularne spożywanie.
Choć czarny korzeń nie jest krewnym szparagów, w podobny sposób postępujemy z nim w kuchni. Ma też zbliżony smak. Możemy go podać solo z dodatkiem masła i bułki lub zapiekanego w cieście. Sprawdzi się też jako dodatek do sałatek warzywnych oraz dań mięsnych. Dobrze komponuje się także z oliwą, miodem i, równie zdrowymi co on, orzeszkami ziemnymi. Poznajcie jego zaskakujące działanie.
Jakie właściwości ma skorzonera?
Skorzonera jest korzeniem o białym jadalnym miąższu, który przy obieraniu wydziela brunatny sok. Pozbawiona skórki szybko ciemnieje, dlatego też warto ją umieścić w wodzie z sokiem z cytryn bezpośrednio po obraniu.
Warto po nią sięgać, gdyż zawiera wiele cennych składników m.in. witaminy z grupy B, wspomagająca odporność witaminę C czy karoten. Jest też źródłem inuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jest więc idealna dla diabetyków. Zwłaszcza, że korzystnie wpływa na normalizację poziom cukru w cukrzycy typu 2 i zmniejsza insulinooporność.
Składnik ten jest też naturalnym probiotykiem. Wpływa zatem na rozwój prawidłowej flory jelitowej, co z kolei wspomaga procesy trawienia. Inulina przyczynia się również do wzrostu odporności i poprawy samopoczucia. Sprawdzi się więc w stanach wyczerpania psychicznego i stresu.
W wężymordzie zawarta jest też tiamina, która nie tylko korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, ale też poprawia metabolizm węglowodanów, produkcję kwasu solnego w żołądku i pracę mięśni. Ze względu na znaczną zawartość potasu korzeń skorzonery wesprze także układ sercowo-naczyniowy i inne mięśnie.
Ze skorzonerą zadbacie również o kondycję włosów. Regularne spożycie spowoduje, że staną się one mocniejsze i będą miały zdrowszy wygląd. Wpłyną na to zawarte w warzywie miedź i żelazo. Ten drugi składnik będzie też cenny dla osób zmagających się z anemią.
Po więcej wiedzy na temat kuchennych składników zajrzyjcie na naszą stronę. Z tego artykułu dowiecie się, dlaczego warto pić sok z wiśni. W tym materiale natomiast przeczytanie o pozytywnym wpływie soku z buraka.
Źródło zdjęcia: canva/patnowa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: medonet, wikipedia Zapraszamy na nasz Instagram