Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakie sekrety skrywa skorzonera? Zimowe szparagi są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów

Jakie sekrety skrywa skorzonera? Zimowe szparagi są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów

Skorzonera
canva/DonKurto

Słyszeliście o skorzonerze? Korzeń ten znany też jako wężymord czy zimowe szparagi zyskuje ostatnio na popularności. Warto włączyć go do swojej diety, gdyż jest bogaty w wiele cennych witamin i składników mineralnych. Dowiedzcie się, jakie korzyści ma jego regularne spożywanie.

Choć czarny korzeń nie jest krewnym szparagów, w podobny sposób postępujemy z nim w kuchni. Ma też zbliżony smak. Możemy go podać solo z dodatkiem masła i bułki lub zapiekanego w cieście. Sprawdzi się też jako dodatek do sałatek warzywnych oraz dań mięsnych. Dobrze komponuje się także z oliwą, miodem i, równie zdrowymi co on, orzeszkami ziemnymi. Poznajcie jego zaskakujące działanie.

Jakie właściwości ma skorzonera?

Skorzonera jest korzeniem o białym jadalnym miąższu, który przy obieraniu wydziela brunatny sok. Pozbawiona skórki szybko ciemnieje, dlatego też warto ją umieścić w wodzie z sokiem z cytryn bezpośrednio po obraniu.

Warto po nią sięgać, gdyż zawiera wiele cennych składników m.in. witaminy z grupy B, wspomagająca odporność witaminę C czy karoten. Jest też źródłem inuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jest więc idealna dla diabetyków. Zwłaszcza, że korzystnie wpływa na normalizację poziom cukru w cukrzycy typu 2 i zmniejsza insulinooporność.

Składnik ten jest też naturalnym probiotykiem. Wpływa zatem na rozwój prawidłowej flory jelitowej, co z kolei wspomaga procesy trawienia. Inulina przyczynia się również do wzrostu odporności i poprawy samopoczucia. Sprawdzi się więc w stanach wyczerpania psychicznego i stresu.

W wężymordzie zawarta jest też tiamina, która nie tylko korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, ale też poprawia metabolizm węglowodanów, produkcję kwasu solnego w żołądku i pracę mięśni. Ze względu na znaczną zawartość potasu korzeń skorzonery wesprze także układ sercowo-naczyniowy i inne mięśnie.

Ze skorzonerą zadbacie również o kondycję włosów. Regularne spożycie spowoduje, że staną się one mocniejsze i będą miały zdrowszy wygląd. Wpłyną na to zawarte w warzywie miedź i żelazo. Ten drugi składnik będzie też cenny dla osób zmagających się z anemią.

Po więcej wiedzy na temat kuchennych składników zajrzyjcie na naszą stronę. Z tego artykułu dowiecie się, dlaczego warto pić sok z wiśni. W tym materiale natomiast przeczytanie o pozytywnym wpływie soku z buraka.

Skorzonera albo wężymord
Wężymord nazwę swoją zawdzięcza medycynie ludowej — był antidotum na ukąszenia żmij.

Źródło zdjęcia: canva/patnowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet, wikipedia Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia Dieta