Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?
canva/jenifoto

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jarmuż nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Co prawda coraz częściej można go kupić, jednak nie bardzo wiemy, jak go przyrządzić. Dlatego dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować. Dowiecie się też, jak w prosty sposób zrobić z tego cennego warzywa pyszny dodatek do obiadu.

Jarmuż jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się długimi, ciemnozielonymi, mocno pofałdowanymi liśćmi. Są one dosyć twarde, a dzięki temu trwałe i łatwe w przechowywaniu. Jarmuż najlepiej trzymać w lodówce, ale można go też zamrozić. Warzywo to dobrze bowiem znosi temperaturę nawet do -15 st. C. Zbiera się je jesienią, a nawet zimą.

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Jarmuż należy do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawiera bowiem dużo witamin i soli mineralnych. Wśród nich witaminy C, K i z grupy B, a także beta-karoten. Dzięki nim warzywo to dobrze wpływa na układ nerwowy, układ krążenia i odpornościowy.

W jego składzie znajduje się także magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas i wapń. Te minerały wzmacniają organizm, chronią przed anemią, korzystnie wpływają na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi.

Jarmuż zawiera też sulforafan, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. To dlatego warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Działanie to wspiera też witamina K i beta-karoten. Ten ostatni korzystnie też wpływa na wzrok.

Warto dodać, że jarmuż jest niskokaloryczny. 100 g tego warzywa dostarcza zaledwie 40 kcal. Mogą więc po niego sięgać osoby, które chcą zrzucić nieco kilogramów. Jedzenie tego warzywa zapewni im zdrowie i spadek wagi.

Liście jarmużu można dodawać do sałatek, koktajli i zup. Można je też smażyć i jeść niczym chipsy, a także dusić i podawać do obiadu jako jarzynkę.

Przepis na duszony jarmuż

Składniki:

  • ok. 400 g jarmużu

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 200 ml śmietany

  • 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika

Przygotowanie duszonego jarmużu

Jarmuż opłucz, usuń z niego twarde łodygi. Porwane liście wrzuć na wrzątek i gotuj ok. 2 minuty, odcedź.

Na patelni rozpuść masło, dodaj jarmuż i posiekane ząbki czosnku, całość przesmaż. Dopraw sokiem z cytryny, gałką, solą i pieprzem.

Do jarmużu dodaj śmietanę, wymieszaj i chwilę podgrzej. Posyp pestkami słonecznika. Podawaj do obiadu.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować zupę z jarmużu , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na pesto z jarmużu .

duszony jarmuż
duszony jarmuż

Źródło zdjęcia: canva/OlgaLepeshkina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wapteka, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy