Dlaczego warto jeść jarmuż? Zalety zachwycają. Zrobisz z niego boską przekąskę
Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty, która od kilku lat powoli zyskuje u nas coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bowiem intensywnie zielone liście kryją w sobie bogactwo witamin i mikroelementów. Z niezwykle wartościowych liści jarmużu możesz w prosty sposób przygotować zdrowe i chrupiące chipsy.
Jarmuż wśród innych roślin kapustnych wyróżnia się niezwykle złożonym smakiem. W zależności od warunków uprawy może mieć nutę słodkawa i delikatną lub wyraźnie wyczuwalny pieprzowy wręcz posmak. Ze względu na wartości odżywcze warto spożywać go przynajmniej raz w tygodniu. Poniżej znajdziecie niezawodny sposób, jak pomysłowo wprowadzić go do swojej diety.
Właściwości jarmużu są doprawdy zaskakujące. Znajdziemy w nim bogactwo witamin C, K oraz A. Zawartością wapnia bije na głowę mleko, a dzięki obecności kwasu omega-3 wspomaga funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy i wpływa pozytywnie na pracę serca .
Przepis na niezwykle zdrowe chipsy z jarmużu
Składniki:
-
liście jarmużu
-
oliwa z oliwek
-
sól
-
czosnek granulowany
-
zioła prowansalskie
Jak w prosty sposób zamienić jarmuż w wartościowe chipsy?
Liście jarmużu dokładnie umyj i osusz . Porwij je na mniejsze kawałki, wielkością porównywalną do dużych ziemniaczanych chipsów. Tak przygotowaną roślinę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem .
Jarmuż polej odrobiną oliwy z oliwek. Następnie przypraw go solą, czosnkiem i ziołami . Jeśli chcesz, możesz dodać do niego także inne ulubione przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj dłońmi tak, aby liście były równomiernie obtoczone oliwą i przyprawami .
Piekarnik rozgrzej do 100 stopni. Jarmuż piecz przez ok. 20 minut, po 10 minutach przewróć go na drugą stronę . Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika, aby nie dopuścić do przypalenia rośliny. Po wyjęciu z piekarnika pyszne chrupiące chipsy z jarmużu są gotowe do pałaszowania . Z liści jarmużu możesz przygotować bogaty w witaminy koktajl . Niezwykłą zieloną roślinę z powodzeniem dodasz do soczystych kotletów mielonych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
-
Fatalne wieści dla milionów Polaków. Najnowsze podwyżki cen nie oszczędzą nikogo