Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto jeść jarmuż? Zalety zachwycają. Zrobisz z niego boską przekąskę
Canva / VezzaniPhotography

Dlaczego warto jeść jarmuż? Zalety zachwycają. Zrobisz z niego boską przekąskę

13 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty, która od kilku lat powoli zyskuje u nas coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bowiem intensywnie zielone liście kryją w sobie bogactwo witamin i mikroelementów. Z niezwykle wartościowych liści jarmużu możesz w prosty sposób przygotować zdrowe i chrupiące chipsy.

Jarmuż wśród innych roślin kapustnych wyróżnia się niezwykle złożonym smakiem. W zależności od warunków uprawy może mieć nutę słodkawa i delikatną lub wyraźnie wyczuwalny pieprzowy wręcz posmak. Ze względu na wartości odżywcze warto spożywać go przynajmniej raz w tygodniu. Poniżej znajdziecie niezawodny sposób, jak pomysłowo wprowadzić go do swojej diety.

Właściwości jarmużu są doprawdy zaskakujące. Znajdziemy w nim bogactwo witamin C, K oraz A. Zawartością wapnia bije na głowę mleko, a dzięki obecności kwasu omega-3 wspomaga funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy i wpływa pozytywnie na pracę serca .

Przepis na niezwykle zdrowe chipsy z jarmużu

Składniki:

  • liście jarmużu

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • czosnek granulowany

  • zioła prowansalskie

Jak w prosty sposób zamienić jarmuż w wartościowe chipsy?

Liście jarmużu dokładnie umyj i osusz . Porwij je na mniejsze kawałki, wielkością porównywalną do dużych ziemniaczanych chipsów. Tak przygotowaną roślinę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem .

Jarmuż polej odrobiną oliwy z oliwek. Następnie przypraw go solą, czosnkiem i ziołami . Jeśli chcesz, możesz dodać do niego także inne ulubione przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj dłońmi tak, aby liście były równomiernie obtoczone oliwą i przyprawami .

Piekarnik rozgrzej do 100 stopni. Jarmuż piecz przez ok. 20 minut, po 10 minutach przewróć go na drugą stronę . Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika, aby nie dopuścić do przypalenia rośliny. Po wyjęciu z piekarnika pyszne chrupiące chipsy z jarmużu są gotowe do pałaszowania . Z liści jarmużu możesz przygotować bogaty w witaminy koktajl . Niezwykłą zieloną roślinę z powodzeniem dodasz do soczystych kotletów mielonych .

Canva / agrobacter
Canva / agrobacter

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy