Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto jeść makrelę?
Canva/nobtis

Dlaczego warto jeść makrelę?

9 października 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Ryba jest również wartościowa dla naszego organizmu ze względu na zawartość selenu, fosforu, potasu oraz witaminy D. Ta ostatnia ma szczególnie pozytywny wpływ na zęby i kości, dlatego powinna być spożywana przez dzieci.

Makrela jest źródłem białka . Można nią z powodzeniem zastąpić drób lub czerwone mięso. Ryba zawiera również sporo kwasów tłuszczowych omega - 3, które mają bardzo pozytywne działanie na serce oraz układ krwionośny .

Regularne spożywanie makreli dobrze wpływa również na nasz wygląd zewnętrzny. Ryba jest bowiem skarbnicą cynku i witaminy A, które bardzo pozytywnie wpływają na stan naszych włosów i paznokci . Czy istnieją przeciwskazania do jedzenia makreli?

Makrela należy do jednych z najpopularniejszych ryb w Polsce. Jest tania i dostępna w niemal każdym sklepie. Okazuje się, że ta ryba ma wiele bardzo cennych dla zdrowia zalet. Dlaczego warto ją jeść?

Źródło cennych składników odżywczych

Przeciwskazania do jedzenia makreli

Poza wieloma cennymi dla zdrowia składnikami makrela zawiera także histaminę . Jest to związek chemiczny, który wytwarza się w rybach, w wyniku kontaktu z zanieczyszczeniami. Z tego względu zalecane jest spożywanie ryby maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Z powodu zanieczyszczeń zbyt duże ilości spożywanej makreli mogą niestety powodować niepożądane problemy żołądkowe. Ryba nie jest również zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią .

Warto jednak zwrócić uwagę, że w porównaniu z innymi często o wiele droższymi rybami, makrela cechuje się dobrym składem oraz minimalną zawartością toksyn.

Polecamy również nasz tekst o zaletach mintaja.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

aźródło: poradnik zdrowie/ rmf.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy