Smakosze.pl
Mleko już nigdy się nie przypali

pixabay/Myriams-Fotos

Jak gotować mleko się, żeby się nie przypaliło i nie przywierało?

8 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Mleko jest uwielbianym produktem, ale jego gotowanie wymaga pewnej wprawy. Czasami, nawet gdy uważnie pilnujemy płynu w garnku, może się on przypalić albo przywierać do dna naczynia, przez co trudno je potem umyć. Na szczęście już nasze babcie znały magi

Mleko na pewno zawsze jest w kuchni każdego smakosza, bo ilość dań, które możemy z niego przygotować, jest ogromna. Chętnie dolewamy je go kawy, dla dzieci jest doskonałym dodatkiem do śniadaniowych płatków, a nieco starsi uwielbiają sentymentalne zupy mleczne z dzieciństwa.

Niestety, zwłaszcza w przypadku dłużej gotowanego mleka, w garnku często pojawia się cienka warstewka, która sprawia, że mleko może się przypalić. Można tego jednak łatwo uniknąć.

Mleko już nigdy się nie przypali, a garnek po jego gotowaniu umyjemy z łatwością

Mleko nie zawsze pijemy prosto z butelki czy kartonu. Wiele dań wymaga podgrzania białego napoju albo gotowania go przez dłuższą chwilę.

Wysoka temperatura i zbyt długie trzymanie garnka na ogniu sprawiają jednak, że białka mleka krzepną, przez co bardzo łatwo przywierają do dna naczynia. Zwłaszcza jeśli korzystamy z metalowych garnków. W efekcie tworzy się mleczny osad, który bardzo łatwo przypalić. Czasem wystarczy kilka sekund, by tak się stało.

Nasz babcie stosowały najlepszy trik

Warstewkę mleka z dna naczynia dość trudno usunąć podczas zmywania naczyń, a do tego w daniach może być wyczuwalny nieprzyjemny metaliczny posmak. Tak jak w przypadku wielu dań wystarczy jednak stosować odpowiednią technikę gotowania.

Już nasze babcie dobrze wiedziały, że przed zagotowaniem mleka warto wlać do naczynia nieco wody - wystarczą nawet 2 łyżki - i postawić garnek na ogniu.

Źródło: Pixabay/ SpencerWig

Gdy tylko zauważmy, że woda zacznie wrzeć, wylewamy ją i od razu napełniamy naczynie mlekiem. Tylko tyle wystarczy, aby warstewka mleka nie była trudna do usunięcia.

Tak niewielka ilość wody sprawi też, że płyn nie będzie się przypalać, a wszelkie mleczne dania będą smakować jeszcze lepiej. Dodatkowo można też natłuścić garnek neutralnym w smaku olejem - np. słonecznikowym lub rafinowanym rzepakowym, by mieć pewność, że nalot na dnie naczynia na pewno się nie pojawi.

Chcesz wiedzieć jakie konsekwencje niesie za sobą picie mleka? Przeczytaj ten artykuł. O niesamowitych właściwościach mleka zsiadłego dowiesz się z kolei z tego materiału.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl l

Zapraszamy na nasz Instagram

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Czytaj więcej >
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >