Mleko już nigdy się nie przypali
pixabay/Myriams-Fotos

Jak gotować mleko się, żeby się nie przypaliło i nie przywierało?

Mleko jest uwielbianym produktem, ale jego gotowanie wymaga pewnej wprawy. Czasami, nawet gdy uważnie pilnujemy płynu w garnku, może się on przypalić albo przywierać do dna naczynia, przez co trudno je potem umyć. Na szczęście już nasze babcie znały magiczny i prosty trik, który pozwala uniknąć tych problemów.

Mleko na pewno zawsze jest w kuchni każdego smakosza, bo ilość dań, które możemy z niego przygotować, jest ogromna. Chętnie dolewamy je go kawy, dla dzieci jest doskonałym dodatkiem do śniadaniowych płatków, a nieco starsi uwielbiają sentymentalne zupy mleczne z dzieciństwa.

Niestety, zwłaszcza w przypadku dłużej gotowanego mleka, w garnku często pojawia się cienka warstewka, która sprawia, że mleko może się przypalić. Można tego jednak łatwo uniknąć.

Mleko już nigdy się nie przypali, a garnek po jego gotowaniu umyjemy z łatwością

Mleko nie zawsze pijemy prosto z butelki czy kartonu. Wiele dań wymaga podgrzania białego napoju albo gotowania go przez dłuższą chwilę.

Wysoka temperatura i zbyt długie trzymanie garnka na ogniu sprawiają jednak, że białka mleka krzepną, przez co bardzo łatwo przywierają do dna naczynia. Zwłaszcza jeśli korzystamy z metalowych garnków. W efekcie tworzy się mleczny osad, który bardzo łatwo przypalić. Czasem wystarczy kilka sekund, by tak się stało.

Czy w Polsce zabraknie keczupu?Czy w Polsce zabraknie keczupu?Czytaj dalej

Nasz babcie stosowały najlepszy trik

Warstewkę mleka z dna naczynia dość trudno usunąć podczas zmywania naczyń, a do tego w daniach może być wyczuwalny nieprzyjemny metaliczny posmak. Tak jak w przypadku wielu dań wystarczy jednak stosować odpowiednią technikę gotowania.

Już nasze babcie dobrze wiedziały, że przed zagotowaniem mleka warto wlać do naczynia nieco wody - wystarczą nawet 2 łyżki - i postawić garnek na ogniu.

mleko

Źródło: Pixabay/ SpencerWig

Gdy tylko zauważmy, że woda zacznie wrzeć, wylewamy ją i od razu napełniamy naczynie mlekiem. Tylko tyle wystarczy, aby warstewka mleka nie była trudna do usunięcia.

Tak niewielka ilość wody sprawi też, że płyn nie będzie się przypalać, a wszelkie mleczne dania będą smakować jeszcze lepiej. Dodatkowo można też natłuścić garnek neutralnym w smaku olejem - np. słonecznikowym lub rafinowanym rzepakowym, by mieć pewność, że nalot na dnie naczynia na pewno się nie pojawi.

Chcesz wiedzieć jakie konsekwencje niesie za sobą picie mleka? Przeczytaj ten artykuł.O niesamowitych właściwościach mleka zsiadłego dowiesz się z kolei z tego materiału.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl l

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł