Dlaczego warto jeść mintaja?
Na naszych stołach goszczą różne ryby. Jedną z nich jest właśnie mintaj. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jedzenie tej ryby przynosi wiele korzyści. Okazuje się, że mintaj jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę.
Jakie zalety ma mintaj?
Mintaj z pewnością nie jest tak popularny, jak łosoś, tuńczyk, czy makrela. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach tej ostatniej ryby . Warto wiedzieć, jakie są plusy mięsa z mintaja. Wielu smakoszy może być nimi zaskoczonych.
Powszechnie wiadomo, że tłuste ryby są zdrowsze. Wszystko za sprawą obecności kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Mintaj ma niewiele tłuszczu i między innymi dlatego jest rzadziej wybierany przez wielbicieli ryb. Nie oznacza to, że nie ma innych atutów .
Niska zawartość tłuszczu odbija się na kaloryczności. Mintaj jest idealną propozycją kulinarną dla osób, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Ma on trzykrotnie mniej kalorii od łosia i czterokrotnie mniej od makreli .
Mintaj oczywiście zawiera kwasy tłuszczowe omega 3. Jednak jest ich w nim o wiele mniej niż w innych rybach. Na szczęście mintaj nadrabia te braki innymi składnikami odżywczymi. Zalicza się do nich witaminy D i A. Nie można zapomnieć również o tym, że mintaj jest bogaty w selen .
(Canva.com / nadianb)
Mintaj lepszy od rodzimych ryb
Wiele gatunków ryb rozwija się w zanieczyszczonych akwenach wodnych. Przykładem są, chociażby te, które łowi się w Bałtyku . Takie ryby mogą w swoim mięsie zawierać rtęć i inne metale ciężkie, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Mintaj występuje w wodach oceanicznych. W związku z tym szansa na zanieczyszczenie mięsa jest znacznie niższa. Tym samym bez większych obaw możemy serwować go dzieciom i osobom w ciąży. Istotna jest kwestia przygotowania .
Jak najlepiej przyrządzić mintaja?
Mintaj, podobnie jak inne ryby, można przygotować na rozmaite sposoby. Najbardziej rozpowszechnioną formą jest smażenie w panierce. Niedawno poruszaliśmy kwestię doboru odpowiedniego tłuszczu . Oczywiście smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Czym ją zastąpić?
W przypadku mintaja warto sięgnąć po gotowanie na parze. Wówczas nie będzie on zbyt tłusty i zachowa cenne składniki odżywcze. Wystarczy nam metalowy durszlak i garnek z pokrywką. Rybę umieszczamy w sitku i otaczamy warzywami . Warto oprószyć go aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowany mintaj zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia