Smakosze.pl
Gołąbki w innym wydaniu

Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Ekspresowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dań w Polsce - praktycznie każdy Polak zjadł je choć raz w życiu. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale niesamowitą wersję tej potrawy. W jego sposobie nie są one zawijane, lecz przekładane ja

Gołąbki należą bez wątpienia do klasyki polskiej sztuki kulinarnej. Choć historia dania nie zaczyna się w Polsce, tak uwielbiamy jego każdy element - mięso, liście kapusty jak i esencjonalny i gęsty sos. Tym razem w przepisie mocno odbiegamy od tradycji. 

Tomasz Strzelczyk jest znanym kulinarnym pasjonatom, który poświęca wiele godzin swojego czasu na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych. Z tego powodu zdecydował się na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazać jak zrobić gołąbki w formie zapiekanki. 

Gołąbki jako zapiekanka

Standardowy sposób przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak może się znudzić po latach jedzenia ich w takiej wersji. Strzelczyk zaprezentował gołąbki w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu.

Co więcej, technika ta pozwala nie tylko ładniej podać obiad - dzięki niej można znacznie szybciej ugotować cały posiłek, ponieważ nie trzeba męczyć się z długim zawijaniem czy doglądaniem gołąbków, gdy te się duszą. Jeśli więc nie lubisz długo stać w kuchni, sprawdź co ma do zaoferowania przepis Strzelczyka. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę. Powyższy screen pochodzi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na gołąbki Tomasza Strzelczyka

Składniki: 

  • 1 średnia kapusta włoska

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 250 g ugotowanego ryżu

  • duża garść suszonych grzybów

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku

  • 150 g pomidorów z puszki

  • łyżka soli

  • łyżka pieprzu czarnego

  • 2 jajka

Przed rozpoczęciem gotowania, wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. Zacznij od obcięcia dolnej części kapusty i oderwania liści. Umyj je w wodzie, a następnie wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Wyjmij liście z wody i ułóż je na talerzu, aż ostygną. 

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj czosnek. W dużej misce zmieszaj oba rodzaje mięsa, ugotowany ryż, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki i dwa jajka. Dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. 

Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty i rozprowadź na nich cienką warstwę farszu. Ponownie połóż liście, a na nich farsz - powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lelum.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >