Gołąbki w innym wydaniu
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Ekspresowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dań w Polsce - praktycznie każdy Polak zjadł je choć raz w życiu. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale niesamowitą wersję tej potrawy. W jego sposobie nie są one zawijane, lecz przekładane jak zapiekanka.

Gołąbki należą bez wątpienia do klasyki polskiej sztuki kulinarnej. Choć historia dania nie zaczyna się w Polsce, tak uwielbiamy jego każdy element - mięso, liście kapusty jak i esencjonalny i gęsty sos. Tym razem w przepisie mocno odbiegamy od tradycji.

Tomasz Strzelczyk jest znanym kulinarnym pasjonatom, który poświęca wiele godzin swojego czasu na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych. Z tego powodu zdecydował się na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazać jak zrobić gołąbki w formie zapiekanki.

Gołąbki jako zapiekanka

Standardowy sposób przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak może się znudzić po latach jedzenia ich w takiej wersji. Strzelczyk zaprezentował gołąbki w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu.

Co więcej, technika ta pozwala nie tylko ładniej podać obiad - dzięki niej można znacznie szybciej ugotować cały posiłek, ponieważ nie trzeba męczyć się z długim zawijaniem czy doglądaniem gołąbków, gdy te się duszą. Jeśli więc nie lubisz długo stać w kuchni, sprawdź co ma do zaoferowania przepis Strzelczyka.

Lidl wprowadza do swojej oferty „Makłowicz Menu”Lidl wprowadza do swojej oferty „Makłowicz Menu”Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę. Powyższy screen pochodzi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Gołąbki inaczej

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na gołąbki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • duża garść suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu czarnego
  • 2 jajka

Przed rozpoczęciem gotowania, wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. Zacznij od obcięcia dolnej części kapusty i oderwania liści. Umyj je w wodzie, a następnie wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Wyjmij liście z wody i ułóż je na talerzu, aż ostygną.

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj czosnek. W dużej misce zmieszaj oba rodzaje mięsa, ugotowany ryż, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki i dwa jajka. Dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj.

Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty i rozprowadź na nich cienką warstwę farszu. Ponownie połóż liście, a na nich farsz - powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lelum.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł