Dlaczego warto jeść makrelę?
Ryba jest również wartościowa dla naszego organizmu ze względu na zawartość selenu, fosforu, potasu oraz witaminy D. Ta ostatnia ma szczególnie pozytywny wpływ na zęby i kości, dlatego powinna być spożywana przez dzieci.
Makrela jest źródłem białka. Można nią z powodzeniem zastąpić drób lub czerwone mięso. Ryba zawiera również sporo kwasów tłuszczowych omega - 3, które mają bardzo pozytywne działanie na serce oraz układ krwionośny.
Regularne spożywanie makreli dobrze wpływa również na nasz wygląd zewnętrzny. Ryba jest bowiem skarbnicą cynku i witaminy A, które bardzo pozytywnie wpływają na stan naszych włosów i paznokci. Czy istnieją przeciwskazania do jedzenia makreli?
Makrela należy do jednych z najpopularniejszych ryb w Polsce. Jest tania i dostępna w niemal każdym sklepie. Okazuje się, że ta ryba ma wiele bardzo cennych dla zdrowia zalet. Dlaczego warto ją jeść?
Źródło cennych składników odżywczych
Przeciwskazania do jedzenia makreli
Poza wieloma cennymi dla zdrowia składnikami makrela zawiera także histaminę. Jest to związek chemiczny, który wytwarza się w rybach, w wyniku kontaktu z zanieczyszczeniami. Z tego względu zalecane jest spożywanie ryby maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Z powodu zanieczyszczeń zbyt duże ilości spożywanej makreli mogą niestety powodować niepożądane problemy żołądkowe. Ryba nie jest również zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Warto jednak zwrócić uwagę, że w porównaniu z innymi często o wiele droższymi rybami, makrela cechuje się dobrym składem oraz minimalną zawartością toksyn.
Polecamy również nasz tekst o zaletach mintaja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
aźródło: poradnik zdrowie/ rmf.pl