Dlaczego warto jeść pieczarki?
Pieczarki dostępne są w praktycznie każdym sklepie spożywczym - cieszą się w końcu największą popularnością wśród grzybów na świecie. Warto je jeść, ponieważ są bardzo wartościowym produktem. Zawierają dużo witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy.
Wśród niektórych istnieje popularna opinia, jakoby grzyby były dla człowieka bezwartościowe. Jest to jednak mit, ponieważ w ich wnętrzu skrywa się wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Co więcej, pieczarki są na tyle łatwym w przygotowaniu produktem, że można zrobić z nich mnóstwo ciekawych dań i sosów - dlatego warto zawsze mieć je w lodówce, aby nie musieć chodzić do sklepu.
Jakie właściwości mają pieczarki?
Pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na świecie, dlatego ich cena jest niewielka, a dostępność naprawdę spora. Zazwyczaj sprzedawane są dwa rodzaje - klasyczna biała pieczarka, oraz brązowa portobello.
W około 90 proc. składają się z wody, a w 100 gramach suchej masy można znaleźć 3 g białka, 0,3 g tłuszczu i 3 g węglowodanów. Dlatego grzyby te są niskokaloryczne i mogą zajadać się nimi ludzie na diecie, chcący zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, witaminy C oraz D. Obecny jest w nich również błonnik, który ma działanie obniżające poziom złego cholesterolu LDL.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Związki bioaktywne
W tych grzybach znajduje się wiele związków bioaktywnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie ciała. Jednymi z nich są lektyny, które chronią przed nowotworami, przeciwutleniacze czy tyrozynaza.
Tyrozynaza jest białkiem chroniącym DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Innym związkiem w pieczarkach jest ergosterol, który, według niektórych specjalistów, może hamować rozwój komórek raka piersi.
Jeśli uwielbiasz jeść pieczarki na surowo, nie masz się czego bać, lecz musisz uważać. Są stosunkowo ciężkostrawne bez obróbki termicznej, a ich zbyt duża ilość może wywoływać niestrawność i inne problemy z układem pokarmowym.
Źródło: warrengoldswain, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie.pl