Smakosze.pl Porady Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?
canva/NS Images

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

23 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kawa jest nie tylko smaczna, ale też pozytywnie na nas działa. Często ratujemy się nią, gdy szybko potrzebujemy się obudzić i zachować lepszą koncentrację. A wiecie, dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny? Ta to dopiero ma moc, przekonajcie się sami.

Cudowne działanie kawy jest zasługą kofeiny. To właśnie ona działa pobudzająco, dodaje energii, podnosząc nieco ciśnienie krwi. Kawa zawiera też dużo przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami nowotworowymi, a także spowalniają procesy starzenia się.

Cytryna to jak wiadomo doskonałe źródło witaminy C. Potrafi wzmocnić organizm, by lepiej stawiał czoła przeziębieniom i innym infekcjom. Działa też oczyszczająco na nasz organizm. Gdy zaś dodacie do kawy cytrynę, ich pozytywne właściwości zsumują się.

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

Kawa z dodatkiem soku z cytryny ma korzystny wpływ na nasz organizm. Szybko stawia na nogi, dodaje energii, pomaga zlikwidować ból głowy — zwłaszcza migrenowy. Jest dobrym napojem na kaca, ale nie tylko.

Dodana do kawy cytryna pomaga oczyścić organizm z ubocznych produktów metabolizmu, neutralizuje też kwasy żołądkowe. Taka kawa pomoże więc na mdłości i zgagę. Kawa i sok z cytryny przyspieszają metabolizm, co wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia odchudzanie. Zresztą wypicie takiego napoju zapewni też na jakiś czas uczucie sytości, więc mniej zjemy.

Kawa z cytryną poprawi też krążenie, dzięki czemu może pomóc przy zimnych stopach i dłoniach. Zawarte w niej przeciwutleniacze zmniejszą ryzyko wystąpienia nowotworów, a także korzystnie wpłyną na naszą skórę.

Jak przygotować kawę z cytryną?

Picie kawy z dodatkiem cytryny nie jest niczym nowym. Ba, kawa ta doczekała się nawet swojej nazwy — w kawiarni możecie ją zamówić pod nazwą espresso romano. Co prawda w Rzymie jej nie znają, ale nie przeszkadza to temu, by nazywać ją rzymską.

Espresso romano to nic innego jak świeże espresso, do którego wkropiono trochę soku z cytryny i dodano jej plasterek. Kawę tę pija się bez dodatku mleka czy śmietanki, można ją nieco dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Ma orzeźwiający smak, a dodatek soku z cytryny doskonale przełamuje gorzki smak kawy. Kawa ta też szybko stawia na nogi.

Jeśli jednak chcecie, aby kawa z cytryną działała bardziej zdrowotnie, niż tylko smakowała, zmieńcie jej proporcje. Na filiżankę espresso dodajcie łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dla wzmocnienia aromatu całego napoju dodajcie też do niej plasterek cytryny albo trochę otartej z niej skórki.

Na naszej stronie znajdziecie też wiele innych inspiracji na przygotowanie wartościowej kawy. Zobaczcie, jak działa kawa z dodatkiem soli oraz kawa z kardamonem .

cytryna
cytryna

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniaradzi, zdrowie.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy