Smakosze.pl
Kawa z solą

canva

Zupełna nowość - aromatyczna kawa z dodatkiem szczypty soli

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Są tacy, co bez kawy ani rusz. Piją ją na dzień dobry, by się obudzić, potem w ciągu dnia, aby dodać sobie energii. Czasami też po południu, dla przyjemności. Niektórzy lubią kawę czarną, inni koniecznie z mlekiem albo z przyprawami. Ale czy próbowaliście już kawy z dodatkiem soli? Dodajcie szczyptę, a poczujecie różnicę.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera kofeinę, za której sprawą filiżanka kawy potrafi obudzić i postawić na nogi. Jednak większość osób uwielbia kawę za jej niepowtarzalny aromat i smak. Mamy patent jak dodatkowo podbić te walory — wystarczy szczypta soli.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupełna nowość — aromatyczna kawa z dodatkiem szczypty soli

Sól to nieodzowna przyprawa do większości potraw. Bez niej nie miałyby smaku. Okazuje się, że szczypta soli podobnie działa na kawę. Gdy delikatnie posolicie napar stanie się on mniej gorzki, za to bardziej aromatyczny.

Dzięki lekkiemu posoleniu kawy możemy ograniczyć jej słodzenie. Wszak słodzimy kawę po to, by zmniejszyć jej gorycz. Tym rozwiązaniem z pewnością powinny się więc zainteresować osoby liczące kalorie.

Zdaniem Tajwańczyków sól otwiera kubki smakowe, a więc pomaga lepiej wyczuwać smaki. I to rzeczywiście działa. Czy czekolada albo karmel z solą nie wydają się wam bogatsze w smaku?

Flaczki

Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie aromatycznej kawy

Oczywiście nie można przesadzić z ilością dodawanej soli. Mała szczypta w zupełności wystarczy. Chodzi bowiem jedynie o przełamanie gorzkiego smaku. Jeśli używacie soli morskiej wrzućcie do naparu 2-3 jej ziarenka.

Niektórzy dodają szczyptę soli do gotowego naparu kawy. Inni uważają, że lepiej oprószyć solą kawę przed zalaniem jej wrzątkiem. Jeszcze inni delikatnie solą śmietankę dodawaną do kawy. Która wersja jest najlepsza? Sami wypróbujcie.

sól

sól

Źródło zdjęcia: canva/OlgaMiltsova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienieabczdrowie, ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >