Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler
Fasolka po bretońsku jest prostym i sycącym daniem, idealnym na chłodne dni. Przygotowana według receptury Magdy Gessler wychodzi naprawdę wyśmienita. Sprawdźcie jaki sekretny składnik sprawia, że jest tak pyszna.
Niejednokrotnie polecaliśmy wam już wyjątkowe przepisy Magdy Gessler. Zdradzaliśmy m.in. jaki ma patent na marynatę do żeberek oraz jak przygotowuje zupę ogórkową. Dziś prezentujemy przepis na kulinarny, jesienno-zimowy klasyk, czyli fasolkę po bretońsku. Spróbujcie koniecznie wersji z cząbrem.
Przepis na fasolkę po bretońsku Magdy Gessler
Składniki:
400 g fasoli Piękny Jaś
2 puszki krojonych pomidorów
2 spore cebule
4 ząbki czosnku
300 g kiełbasy dobrej jakości
200 g wędzonego boczku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą ponad powierzchnię i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie, odcedzamy ją, płuczemy dokładnie na sitku i wkładamy do garnka.
Połowę boczku kroimy na mniejsze kawałki, a drugą połowę w słupki. Kiełbasę kroimy w plasterki. Dwa ząbki czosnku siekamy, dwa rozgniatamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Fasolę zalewamy wodą, doprawiamy połową majeranku i cząbru. Dodajemy kilka kawałków boczku oraz rozgnieciony czosnek. Gotujemy przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy na niej słupki boczku, aż będą rumiane. Wrzucamy do niego cebulę i kiełbasę. Kontynuujemy smażenie, aż cebula będzie złota, a kiełbasa rumiana. Cały czas mieszamy zawartość patelni.
Kiedy fasola będzie delikatnie miękka, dodajemy do niej podsmażoną cebulę wraz z boczkiem i kiełbasą oraz jedną puszkę krojonych pomidorów. Doprawiamy ostrą papryką oraz pozostałym majerankiem i cząbrem.
Na patelnię, na której smażyła się kiełbasa z boczkiem i cebulą, wkładamy drugą puszkę krojonych pomidorów. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż nieco zgęstnieją, a następnie wyłączamy gaz pod patelnią.
Zredukowany sos pomidorowy dodajemy do garnka z fasolą i dokładnie mieszamy. Danie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Źródło zdjęcia: canva/DreamBigPhotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Źródło: mniammniam