Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy znajduje się w praktycznie każdej kuchni, dlatego dobrze jest znać jego cenne właściwości. Picie octu z jabłek może przynieść wiele korzyści, takich jak poprawa procesu trawienie, utrata wagi, czy stabilizacja poziomu cukru we krwi. Eksperci zalecają, aby codziennie przed śniadaniem wypijać szklankę wody z łyżką octu.
Ocet jabłkowy wykorzystywany jest przez ludzkość od tysięcy lat i już starożytni Rzymianie i Grecy cenili jego pozytywne działanie. Można stosować go zarówno zewnętrznie, w celu leczenia zmian skórnych, a także wewnętrznie.
Dzisiaj skupimy się na pozytywach płynących z regularnego picia octu. Choć kwaśny i charakterystyczny smak może odrzucać, zdecydowanie dobrze jest się przemóc. Efekty powinny być widoczne stosunkowo szybko od rozpoczęcia picia octu.
Co daje picie octu jabłkowego?
Jeśli często skarżysz się na problemy ze wzdęciami oraz refluksem, szklanka wody z octem codziennie rano przed śniadaniem powinna ci pomóc. Kwaśny odczyn równoważy pH w żołądku i przynosi ulgę.
Badacze z Uniwersytetu w Arizonie przeprowadzili badania, z których wynika, że picie dwóch łyżek octu jabłkowego dziennie, obniża stężenie glukozy we krwi. To z kolei może przydać się ludziom zmagającym się ze zbyt dużą ilością cukru.
Zbliżająca się wiosna to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, dlatego zaleca się dbanie o swoją odporność. Picie wody z octem przyczynia się do poprawy pracy układu immunologicznego.
Ocet jabłkowy a chudnięcie
Swojego czasu popularne stało się picie octu z wodą jako część kuracji odchudzającej. Choć sam w sobie ocet nie spali nagle nadprogramowych kilogramów, może ułatwić ogólny proces chudnięcia.
Badanie przytoczone przez portal zywienie.medonet.pl pokazało, że przyjmowanie octu z jabłek zmniejsza łaknienie, a także wydłuża uczucie sytości po posiłku. Dzięki temu mniej podjada się niezdrowych przekąsek.
Ocet jabłkowy może również dobrze wpływać na działanie serca i układu krążenia. Medonet donosi, że w trakcie eksperymentów na zwierzętach, ocet obniżał poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, jak zrobić domowy ocet z pomidorów. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu odrobinę octu.
Źródło zdjęcia: canva/5PH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zywienie.medonet.pl; aptekazawiszy.pl