Smakosze.pl
Ocet pomidorowy w przygotowaniu

canva.com/JackF, Getty Images

Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ocet pomidorowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, a możliwości użycia go w kuchni są ogromne. Co więcej, można z łatwością przygotować go w domowym zaciszu. Jego smak świetnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, dipami czy sosami sałatkowymi.

Ocet pomidorowy zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ciśnienie krwi i spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo powinny spożywać go osoby chore na anemię, ponieważ ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza.

Dużą zaletą tego octu jest niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą konsumować go bez przeszkód. Można dodawać go do sałatek, zup, sosów, marynat, pesto i innych dań, w których sprawdzają się produkty o intensywnym smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ocet pomidorowy

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 1.5 kg pomidorów

  • 100 g cukru

  • 350 ml wody

Zacznij od delikatnego opłukania pomidorów pod bieżącą wodą. Owoce powinny być dojrzałe i słodkie, co pozwoli uzyskać ocet o intensywnym smaku. Pokrój je w plastry i przełóż do dużego słoja o pojemności 2-3 litrów.

Kapuśniak z pomidorami

Rewelacyjny, lekki kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

CZYTAJ DALEJ

350 ml przegotowanej i ostudzonej wody podgrzej delikatnie w garnku. Gdy będzie lekko ciepła, rozpuść w niej cukier. Zalewę wlej do pomidorów, a wierzch naczynia przykryj kilkoma warstwami gazy i zaciśnij je gumką recepturką.

Odstaw słoik na 2 tygodnie. Każdego dnia delikatnie przemieszaj jego zawartość. Po 2 tygodniach odcedź pomidory, a płyn pozostaw jeszcze 1 tydzień do fermentacji. Po wszystkim przelej ocet do czystej i wyparzonej butelki szklanej, szczelnie zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocet w butelkach

Źródło: canva.com/AlexPro9500, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl; bieszczadzkaspizarnia.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >