Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?
canva/engdaowichitpunya

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

23 listopada 2021

Kurkuma jest popularną w kuchniach azjatyckich przyprawą korzeniową, która oprócz nadawania im charakterystycznej żółtej barwy i smaku, ma też szereg korzystnych właściwości. Warto po nią sięgać regularnie, by zapewnić sobie zdrowie i piękny wygląd.

Korzeń ten zwany tez ostryżem pochodzi z Indii i to w tamtejszej kuchni rozgościł się na dobre. My również możemy skorzystać z jego dobrodziejstw, niekoniecznie sięgając po egzotyczne dania. Zdradzamy, dlaczego warto ją jeść i do jakich dań pasuje.

Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie kurkumy?

Kurkuma pozwoli nam zadbać o linię. Wspiera bowiem utratę masy, przyspieszając przemianę materii i wspomagając procesy trawienne. Wykazuje też silne działanie oczyszczające , dzięki czemu nasz organizm łatwiej usunie szkodliwe substancje.

Zawarte w niej składniki aktywne biorą udział w metabolizmie tłuszczów , hamując powstawanie komórek tłuszczowych. Dzięki nim też jest w stanie ukoić nasz układ pokarmowy podczas niestrawności i złagodzić dolegliwości bólowe.

Kurkuma pełni też niebagatelną rolę w procesie gojenia ran , przyspieszając go i ułatwiając odbudowę uszkodzonej skóry. Będzie też pomocna w leczeniu łuszczycy oraz stanów zapalnych naszego największego narządu.

Jej silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne sprawiają, że jest idealna w budowaniu odporności. Warto po nią sięgać jesienią i zimą, by wzmocnić organizm w walce z chorobami charakterystycznymi dla tego okresu, czyli przeziębieniem i grypą.

Z kurkumy przygotujecie pyszny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach złote mleko . Warto po nie sięgać właśnie teraz, gdy łatwiej o przeziębienie czy grypę. Przyprawy tej możecie też z powodzeniem dodawać do ryżu czy rosołu . Będą smaczniejsze i bardziej wartościowe.

Złote mleko
Z kurkumy przyrządzicie m.in. złote mleko

Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: motywatordietetyczny Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy