Smakosze.pl
Złote mleko

canva/tbralninaphotos

Jak przygotować złote mleko?

19 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Złote mleko znane jest ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W Indiach stosowane jest powszechnie jako środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości rozmaite dolegliwości. Dowiedzcie się jak go przygotować.

Ten mleczny napój z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedycznej. W ostatnim czasie staje się on coraz bardziej popularny z uwagi na swoje niezwykłe parametry. Warto po niego sięgnąć szczególnie teraz, gdy o przeziębienie nietrudno.

Jak zrobić złote mleko?

Ciepły, złocistożółty napój jest mieszanką mleka oraz kurkumy, imbiru i pieprzu. Aby go przyrządzić, wystarczy podgrzać mleko lub napój roślinny, a następnie połączyć je ze startymi na tarce lub rozdrobnionymi w moździerzu przyprawami. Pijmy go powoli, delektując się wyjątkowym smakiem.

Jeżeli niekoniecznie nam on odpowiada, możemy dodać cynamon oraz miód. One także mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dzięki takiemu dodatkowi złote mleko będzie mogło z powodzeniem zastąpić deser. Nie są to jednak podstawowe składniki tego dobroczynnego płynu.

marynowana dynia

Dynia w słodko - kwaśnej zalewie

CZYTAJ DALEJ

Najistotniejszym elementem tego napoju jest kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor. Odpowiada za niego zawarta w tym korzeniu kurkumina, która jest jednocześnie jednym z najsilniejszych znanych ludzkości związków przeciwzapalnych. Co więcej, w towarzystwie piperyny, w którą bogaty jest czarny pierz, wchłania się do 20 razy lepiej niż solo.

Złote mleko pozytywnie wpływa też na naszą odporność. Zawiera bowiem imbir, którego kłącze bogate jest w związki hamujące rozwój niektórych bakterii. Jego charakterystyczny smak dodatkowo przyjemnie nas rozgrzeje. Może też pomóc nam w dolegliwościach żołądkowych np. tych wywołanych choroba lokomocyjną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przeczytajcie również inne artykuły dotyczące mlecznych napojów. Tutaj znajdziecie recepturę na pyszne, ułatwiające zasypianie mleko księżycowe. Z tego materiału natomiast dowiecie się, czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy.

Źródło zdjęcia: canva/Rocky89

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >