Smakosze.pl
Złote mleko

canva/tbralninaphotos

Jak przygotować złote mleko?

11 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 20 Października 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Złote mleko znane jest ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W Indiach stosowane jest powszechnie jako środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości rozmaite dolegliwości. Dowiedzcie się jak go przygotować.

Ten mleczny napój z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedycznej. W ostatnim czasie staje się on coraz bardziej popularny z uwagi na swoje niezwykłe parametry. Warto po niego sięgnąć szczególnie teraz, gdy o przeziębienie nietrudno.

Jak zrobić złote mleko?

Ciepły, złocistożółty napój jest mieszanką mleka oraz kurkumy, imbiru i pieprzu. Aby go przyrządzić, wystarczy podgrzać mleko lub napój roślinny, a następnie połączyć je ze startymi na tarce lub rozdrobnionymi w moździerzu przyprawami. Pijmy go powoli, delektując się wyjątkowym smakiem.

Jeżeli niekoniecznie nam on odpowiada, możemy dodać cynamon oraz miód. One także mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dzięki takiemu dodatkowi złote mleko będzie mogło z powodzeniem zastąpić deser. Nie są to jednak podstawowe składniki tego dobroczynnego płynu.

marynowana dynia

Dynia w słodko - kwaśnej zalewie

CZYTAJ DALEJ

Najistotniejszym elementem tego napoju jest kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor. Odpowiada za niego zawarta w tym korzeniu kurkumina, która jest jednocześnie jednym z najsilniejszych znanych ludzkości związków przeciwzapalnych. Co więcej, w towarzystwie piperyny, w którą bogaty jest czarny pierz, wchłania się do 20 razy lepiej niż solo.

Złote mleko pozytywnie wpływa też na naszą odporność. Zawiera bowiem imbir, którego kłącze bogate jest w związki hamujące rozwój niektórych bakterii. Jego charakterystyczny smak dodatkowo przyjemnie nas rozgrzeje. Może też pomóc nam w dolegliwościach żołądkowych np. tych wywołanych choroba lokomocyjną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przeczytajcie również inne artykuły dotyczące mlecznych napojów. Tutaj znajdziecie recepturę na pyszne, ułatwiające zasypianie mleko księżycowe. Z tego materiału natomiast dowiecie się, czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy.

Źródło zdjęcia: canva/Rocky89

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki

Porady

Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Domowy pasztet — sprawdzone patenty

Porady

Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

Czytaj więcej >
śledzie z cebulą

Porady

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Czytaj więcej >
brukselka

Porady

Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

Czytaj więcej >
Ugotowany biały ryż w garnku

Porady

Jak prawidłowo gotować ryż?

Czytaj więcej >
Smażenie jajecznicy na patelni

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy

Czytaj więcej >