Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć
Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powód zaskakuje, jednak warto go znać, aby lepiej zorganizować sobie przestrzeń w urządzeniu. Deska do krojenia doskonale sprawdzi się jako dodatkowa półka, a dzięki niskiej temperaturze nie namnażają się na niej bakterie. Jak zabezpieczyć drewnianą deskę?
Deska do krojenia na dłużej zachowa swój wygląd i funkcjonalność, jeśli zaimpregnujemy ją w prosty sposób. Wystarczy, że po umyciu i dokładnym wysuszeniu wysmarujemy ją gorącą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i odstawimy.
Czynność należy powtórzyć, aby tłuszcz dobrze związał się z drewnem, dzięki czemu do środka deski nie dostanie się woda. Woda powoduje stopniowe niszczenie drewnianych desek, dlatego też powinniśmy je dokładnie suszyć i nie możemy ich myć w zmywarce.
Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Nie chodzi wyłącznie o bakterie, chociaż to niewątpliwy plus. W niskiej temperaturze drobnoustroje namnażają się dużo wolniej, dzięki czemu nie musimy szorować i sparzać deski po krojeniu mięsa. Wystarczy ją umyć, osuszyć i wstawić do urządzenia.
Dowiedz się również, jak przechowywać tłuszcze i oleje , aby zachowały świeżość na wiele tygodni.
Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki?
Deska do krojenia może posłużyć jako dodatkowa półka w lodówce. Jest lekka, więc spokojnie możemy położyć ją na innych produktach, a na górę położyć kolejne. W ten sposób zyskujemy dodatkowe miejsce.
Sprytnym trikiem jest również segregowanie jedzenia według daty spożycia. Na desce połóżmy produkty, które musimy zjeść szybciej, a na dole takie, których data jest dłuższa, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Źródło zdjęcia: canva/ SasaJo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
-
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: gotowanie.onet.pl