Smakosze.pl

canva/doorsza

Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek.

Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu . Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?

Przepis na wyborne kiszone pomidory

Składniki:
  • 1,5 litra wody

  • 2 kg pomidorów, najlepiej podłużnych i twardych, bez pestek

  • 10 ząbków czosnku

  • 3-5 cm kawałek chrzanu

  • koper

  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i osuszamy. Czosnek oraz chrzan oczyszczamy, a koper płuczemy. Chrzan rozdrabniamy na wiórki.

W sporych wyparzonych słoikach umieszczamy po 2 ząbki czosnku, kawałku kopru — w postaci baldachów, liści lub łodyg — oraz pomidory w całości. Warzywo układamy ciasno, lecz ostrożnie, by się nie zgniotło.

Wierzch także przykrywamy porcją przypraw. Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej sól. Roztworem zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy naczynia.

Tak przygotowane przetwory umieszczamy w dość ciepłym miejscu. Po kilku dniach kiszonki będą gotowe. Przechowujemy je w piwnicy lub w lodówce.

Kiszone pomidory są idealne do sałatek i kanapek
Kiszone pomidory są idealne do sałatek i kanapek

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]