Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek

Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek

Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory?
canva/doorsza

Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek.

Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu. Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?

Przepis na wyborne kiszone pomidory

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • 2 kg pomidorów, najlepiej podłużnych i twardych, bez pestek

  • 10 ząbków czosnku

  • 3-5 cm kawałek chrzanu

  • koper

  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i osuszamy. Czosnek oraz chrzan oczyszczamy, a koper płuczemy. Chrzan rozdrabniamy na wiórki.

W sporych wyparzonych słoikach umieszczamy po 2 ząbki czosnku, kawałku kopru — w postaci baldachów, liści lub łodyg — oraz pomidory w całości. Warzywo układamy ciasno, lecz ostrożnie, by się nie zgniotło.

Wierzch także przykrywamy porcją przypraw. Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej sól. Roztworem zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy naczynia.

Tak przygotowane przetwory umieszczamy w dość ciepłym miejscu. Po kilku dniach kiszonki będą gotowe. Przechowujemy je w piwnicy lub w lodówce.

Kiszone pomidory są idealne do sałatek i kanapek
Kiszone pomidory są idealne do sałatek i kanapek

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie