Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Jajka najczęściej jemy na śniadanie. W wersji sadzonej mogą jednak stanowić pyszny i lekki obiad. Ugotujcie ziemniaki w bulionie i podajcie je z kurzym specjałem. Prosta kombinacja zachwyci was głębokim smakiem i nasyci na długo. Spodoba się całej rodzinie.
Jajka sadzone mogą się znudzić. Zanim jednak porzucicie je na rzecz jajka w koszulce, dajcie szanse tej recepturze. Podsmażone ziemniaki z sadzonym są doskonałe. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich ugotowane na parze lub grillowane zielone szparagi. Skusicie się?
Przepis na doskonałe jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki masła
1 pęczek świeżego koperku
1 cebula dymka
bulion drobiowy
4 jaja
oliwa z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki starannie myjemy. Większe sztuki przekrawamy tak, by wszystkie warzywa były podobnej wielkości. Cebulę dymkę kroimy w plasterki, uprzednio oddzielając zielone liście od białej części.
Koperek płuczemy i siekamy. Na głębsze patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na nie ziemniaki wraz z dymką. W międzyczasie dodajemy masło i topimy je. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy warzywa się lekko zarumienią, zalewamy je bulionem. Dodajemy taką ilość płynu, by przykryć ziemniaki. Wsypujemy koperek. Dusimy przy średniej mocy palnika do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni przyrządzamy jajka sadzone. Ziemniaki podajemy ze zredukowanym sosem z patelni oraz dodatkową zieleniną. układamy na nich ciepłe jaja. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/icetocker
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Źródło: winiary