Smakosze.pl
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie

canva/icetocker, Getty Images

Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajka najczęściej jemy na śniadanie. W wersji sadzonej mogą jednak stanowić pyszny i lekki obiad. Ugotujcie ziemniaki w bulionie i podajcie je z kurzym specjałem. Prosta kombinacja zachwyci was głębokim smakiem i nasyci na długo. Spodoba się całej rodzinie.

Jajka sadzone mogą się znudzić. Zanim jednak porzucicie je na rzecz jajka w koszulce, dajcie szanse tej recepturze. Podsmażone ziemniaki z sadzonym są doskonałe. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich ugotowane na parze lub grillowane zielone szparagi. Skusicie się?

gęsty sos

Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 2 łyżki masła

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 1 cebula dymka

  • bulion drobiowy

  • 4 jaja

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki starannie myjemy. Większe sztuki przekrawamy tak, by wszystkie warzywa były podobnej wielkości. Cebulę dymkę kroimy w plasterki, uprzednio oddzielając zielone liście od białej części.

Koperek płuczemy i siekamy. Na głębsze patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na nie ziemniaki wraz z dymką. W międzyczasie dodajemy masło i topimy je. Całość dokładnie mieszamy.

Gdy warzywa się lekko zarumienią, zalewamy je bulionem. Dodajemy taką ilość płynu, by przykryć ziemniaki. Wsypujemy koperek. Dusimy przy średniej mocy palnika do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni przyrządzamy jajka sadzone. Ziemniaki podajemy ze zredukowanym sosem z patelni oraz dodatkową zieleniną. układamy na nich ciepłe jaja. Smacznego.

Jajka sadzone i ziemniaki stanowią doskonałe obiadowe połączenie

Jajka sadzone i ziemniaki stanowią doskonałe obiadowe połączenie

Źródło zdjęcia: canva/icetocker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >