Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto włożyć liść laurowy do opakowania z mąką? Efekt zachwyci każdego
Canva / nikolos

Dlaczego warto włożyć liść laurowy do opakowania z mąką? Efekt zachwyci każdego

13 września 2022

Liść laurowy charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem. Ze względu na ten aromat właśnie, jest tak chętnie dodawany przez nas do zup i sosów. Okazuje się jednak, że zapach liścia laurowego ma jeszcze jedną moc. Doskonale sprawdza się przy odstraszaniu moli spożywczych.

Liście laurowe nie są czymś niespotykanym w naszych kuchniach. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że można użyć ich nie tylko jako przyprawy do przygotowywanych dań. Liść laurowy okazuje się być bowiem pomocny w walce z nieproszonymi insektami.

Liść laurowy w starciu z nieproszonymi gośćmi

Mole spożywcze do uciążliwe owady. Gnieżdżą się w produktach sypkich, takich jak mąka czy kasza. Łatwo przynieść ze sobą takiego mola do dom u przy okazji zakupów, jednak znacznie trudniej pozbyć się tych owadów .

Liść laurowy, ze względu na wydzielany przez siebie aromat, okazuje się niezrównaną bronią w walce z molami spożywczymi . Owady te wręcz nie znoszą jego zapachu. Kilka listków skutecznie odstraszy niechcianych lokatorów .

Liść laurowy możesz wsadzić bezpośrednio do opakowania z mąką czy innym produktem sypkim. Jeśli w szafce kuchennej masz wciąż fabrycznie zamknięte produkty, możesz też porozkładać liście laurowe luzem na półkach . Kilka listków będzie wystarczającym środkiem zapobiegawczym .

Zaskakujące właściwości liścia laurowego

Niezwykły aromat liścia laurowego możesz uzyskać również bez używania tej przyprawy . Potrzebny będzie do tego laurowy olejek eteryczny . Wystarczy wylać kilka kropli na łyżeczkę sody oczyszczonej i zamknąć całość w pojemniczku, np. w pudełku po zapałkach.

W pudełku porób małe dziurk i, np za pomocą ostrego nożyka. Przez powstałe w ten sposób otwory, aromat liścia laurowego będzie bez trudu wydobywał się na zewnątrz . Dzięki temu żaden mol spożywczy nie ośmieli się przekroczyć progu Twojej szafk i.

Niezależnie od tego, który sposób zastosowania liścia laurowego wybierzesz, warto zaopatrzyć się dodatkowo w różnego rodzaju słoje czy pojemniki ze szczelnym zamknięcie . Do takiego naczynia możesz przesypywać produkty sypkie zaraz po otwarciu oryginalnej paczki . Będzie to dodatkowa ochrona Twoich produktów spożywczych przed molami. Oczywiście dodanie liścia laurowego jest dobrym pomysłem niezależnie od rodzaju opakowania. Napar z liścia laurowego doskonale wzmocni Twoją odporność . Liść laurowy jest tradycyjnie stosowaną przyprawą w polskiej kuchni .

Canva / commonthings
Canva / commonthings

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy