Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
gbh007, Getty Images

Zachwycający patent Kuronia na kotlety schabowe

Kotlety schabowe dla większości Polaków są daniem obowiązkowym na praktycznie każdym obiedzie. Jakub Kuroń poszedł o krok dalej i zaprezentował swój patent, dzięki któremu posiłek ten będzie jeszcze lepszy. Wystarczy zamarynować mięso w marynacie z liściem laurowym, a smak kotletów będzie obłędny.

Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Jeśli jednak chcesz spróbować ich najlepszej wersji, spróbuj wykonać je wedle poniższej receptury.

Jakub Kuroń jest synem Macieja Kuronia, znanego kucharza, publicysty oraz prezentera programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Jakub Kuroń poszedł w jego ślady i na swoim blogu kuron.com.pl często prezentuje wiele przepisów i porad, które ułatwiają gotowanie.

Kotlety schabowe od Jakuba Kuronia

Choć receptura Kuronia na kotlety schabowe jest stosunkowo długa, zdecydowanie zalecamy wykonanie każdego zaprezentowanego etapu. Długie marynowanie w mleku cebuli i kilku przyprawach sprawia, że mięso jest nie tylko smaczne - staje się również kruche i delikatne.

Zasadowe pH mleka działa na mięso podobnie jak jogurt. Enzymy dodatkowo zmiękczają włókna mięsa, co przekłada się na znacznie luźniejszą teksturę. Po usmażeniu schab jest soczysty i wręcz rozpływa się w ustach.

Atrakcyjna oferta Biedronki, wystarczy spełnić jeden warunekAtrakcyjna oferta Biedronki, wystarczy spełnić jeden warunekCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Przepis na kotlety schabowe według Kuronia

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej

Zacznij od podzielenia mięsa na 4 równe kotlety. Następnie rozbij mięso tłuczkiem (pamiętaj o przykryciu mięsa folią spożywczą, która uchroni cię przed pryskającymi fragmentami schabu). Gdy każdy kotlet osiągnie około 1 cm grubości, są gotowe do marynowania.

Do miski wlej mleko, dodaj rozgnieciony czosnek, cebulę w plastrach, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do marynaty włóż mięso i wstaw całość do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty na godzinę przed smażeniem, aby nabrało pokojowej temperatury.

Dopraw kotlety solą. Zapanieruj je w jajku i bułce tartej. Smaż na oleju lub smalcu, aż z każdej strony będą pokryte złocistą skórką. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł