Śliwki pod kruszonką. Doskonały deser zachwyca smakiem i prostotą
Próbowaliście kiedyś śliwek pod kruszonką? Prosty i lekki deser z sezonowym owocem jest o niebo lżejszy niż niejedno ciasto, a przygotowanie zajmuje kilka chwil. Koniecznie spróbujcie — szybko znika z talerzy, a pracy przy tym smakołyku jest naprawdę niewiele.
Śliwki pod kruszonką są niezwykle aromatycznym deserem, który posmakuje całej rodzinie. Miękkie owoce pod chrupiącą maślaną pierzynką przygotujemy na spodzie ze zdrowych płatków owsianych. Będzie pysznie.
Przepis na znakomite śliwki pod kruszonką
Składniki na masę śliwkową:
2 kg śliwek, najlepiej węgierek
sok z 2 pomarańczy
1 płaska łyżka cynamonu
110 g płatków owsianych górskich
250 ml soku jabłkowego
2-3 łyżki cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)
Składniki na kruszonkę:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
160 g cukru pudru
szczypta soli
Jak zrobić pyszne śliwki pod kruszonką?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek. Połówki owoców przenosimy do dużej miski i łączymy je z sokiem z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem lub słodzikiem.
W naczyniu żaroodpornym o wymiarach minimum 30 cm x 30 cm umieszczamy płatki owsiane i zalewamy je sokiem jabłkowym. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej śliwki.
Przykrywamy je kruszonką przygotowaną według poniższej instrukcji i pieczemy deser przez 35-40 minut. Śliwki pod kruszonką podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego.
Przygotowanie kruszonki:
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier puder i szczyptę soli, a następnie łączymy składniki z pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając produkty palcami i ściskając je, by utworzyły drobne kawałeczki. Układamy je na deserze.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki ze śliwek. Szczególnie polecamy korzenny kompot z tego owocu — przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze wieczory. Sprawdźcie też patent na lekko pikantny śliwkowy ketchup.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie