Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo
Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać w Wigilię. Jednak ja do farszu dodaję składnik, który budzi zdziwienie, ale daje niezwykle smaczny efekt. Polecam doskonały patent na pyszne uszka.
Uszka z grzybami, czyli Wigilia tuż tuż
Już za kilka dni podzielimy się opłatkiem i usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na niej zapewne nie zabraknie uszek z grzybami . Te najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Uszka z dodatkiem grzybów są nie tylko smaczne, ale mają ważne znaczenie. Chodzi o grzyby, które symbolizowały dobrobyt i miały zapewnić szczęście.
Dajemy je do farszu, który trafi do wigilijnych uszek. Jednak ja farsz robię ze składnikiem, który może budzić zdziwienie. Mianowicie do farszu trafia sos sojowy. Jest słony, wyrazisty w smaku i pasuje do dań rybnych, mięsnych i do warzyw. Sos sojowy sprawia, że farsz z uszkami zachwyca smakiem. Polecam przepis na wyjątkowo smaczne uszka.
Jak zrobić uszka z sosem sosjowym?
Składniki na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 niepełne łyżki oleju
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
Przygotowanie uszek zaczynamy od zalania grzybów suszonych wodą i dostawieniu ich na godzinę, by zmiękły. Po upływie tego czasu grzyby gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Potem odcedzamy i drobno siekamy. To samo robimy z cebulą, którą podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy posiekane grzyby, sos sojowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Składniki podsmażamy około 5 minut i mieszamy. Farsz z grzybami odstawiamy do wystygnięcia. Teraz możemy przystąpić do robienia ciasta na uszka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i stopniowo dolewamy wodę. Składniki mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
Uszka z takim farszem to niebo w gębie
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Powinno mieć 2 mm, a kółka wykrawamy, używając kieliszka . Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, ciasto składamy na pół i boki sklejamy. Potem łączymy oba końce, by powstał pierścień.
Uszka wkładamy do gotującej się wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, to gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z barszczem czerwonym. Smakują po prostu obłędnie.
Rewolucyjna sałatka bije na głowę klasyczną jarzynową . Tego nigdy nie dodawaj do ryby .
Źródło: szefowakuchni.pl, akademiasmaku.pl