Smakosze.pl Przepisy Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 4.0

Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo

23 grudnia 2023

Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać w Wigilię. Jednak ja do farszu dodaję składnik, który budzi zdziwienie, ale daje niezwykle smaczny efekt. Polecam doskonały patent na pyszne uszka.

Uszka z grzybami, czyli Wigilia tuż tuż

Już za kilka dni podzielimy się opłatkiem i usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na niej zapewne nie zabraknie uszek z grzybami . Te najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Uszka z dodatkiem grzybów są nie tylko smaczne, ale mają ważne znaczenie. Chodzi o grzyby, które symbolizowały dobrobyt i miały zapewnić szczęście.

Dajemy je do farszu, który trafi do wigilijnych uszek. Jednak ja farsz robię ze składnikiem, który może budzić zdziwienie. Mianowicie do farszu trafia sos sojowy. Jest słony, wyrazisty w smaku i pasuje do dań rybnych, mięsnych i do warzyw. Sos sojowy sprawia, że farsz z uszkami zachwyca smakiem. Polecam przepis na wyjątkowo smaczne uszka.

uszka wigilijne
Canva/Dar1930
Lara Gessler prowadzi słynną cukiernię. Wyjawiła, jak zrobić mistrzowski sernik świąteczny

Jak zrobić uszka z sosem sosjowym?

Składniki na farsz:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 niepełne łyżki oleju
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie uszek zaczynamy od zalania grzybów suszonych wodą i dostawieniu ich na godzinę, by zmiękły. Po upływie tego czasu grzyby gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Potem odcedzamy i drobno siekamy. To samo robimy z cebulą, którą podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy posiekane grzyby, sos sojowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Składniki podsmażamy około 5 minut i mieszamy. Farsz z grzybami odstawiamy do wystygnięcia. Teraz możemy przystąpić do robienia ciasta na uszka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i stopniowo dolewamy wodę. Składniki mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.

Uszka z takim farszem to niebo w gębie

Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Powinno mieć 2 mm, a kółka wykrawamy, używając kieliszka . Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, ciasto składamy na pół i boki sklejamy. Potem łączymy oba końce, by powstał pierścień.

Uszka wkładamy do gotującej się wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, to gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z barszczem czerwonym. Smakują po prostu obłędnie.

Rewolucyjna sałatka bije na głowę klasyczną jarzynową . Tego nigdy nie dodawaj do ryby .

barszcz czerwony z uszkami
Canva/Shaiith

Źródło: szefowakuchni.pl, akademiasmaku.pl

Na święta robię wyjątkowy pasztet. Ze stołu znika w try miga
Swoją sałatkę robię za 10 złotych w 10 minut. Goście po spróbowaniu mówią, że jest 10 na 10
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy