Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na święta robię wyjątkowy pasztet. Ze stołu znika w try miga
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.12.2023 20:28

Na święta robię wyjątkowy pasztet. Ze stołu znika w try miga

pasztet
Canva/joannatkaczuk

Wielu smakoszy przyrządzi pasztet na Święta Bożego Narodzenia. Ja robię go ze smacznymi dodatkami, a dzięki nim pasztet szybko znika ze świątecznego stołu. Polecam przepis na ten wyjątkowy przysmak, który umili nam wspólne świętowanie. 

Pasztet pełen smaku na Boże Narodzenie

Pasztet u mnie w domu zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Dlatego jego przygotowanie stało się już kulinarną tradycją. Pasztet, który robię, jest wyrazisty w smaku, bo nie żałuję mu aromatycznych przypraw. Przyrządzam go z wieprzowiny, wołowiny i wątróbki. Dodaje też boczek, warzywa i grzyby.

Efekt jest naprawdę znakomity. Rodzina i goście zajadają się tym smacznym daniem. Pasztet podaje na ciepło, ale jest też bardzo dobry na zimno. Pasuje do ziemniaków i pieczywa. smakuje wyśmienicie z chrzanem, kiszonym ogórkiem lub żurawiną. Polecam przepis dzięki, któremu w prosty sposób przygotujecie wyborny pasztet. 

pasztet
Canva/4kodiak
Swoją sałatkę robię za 10 złotych w 10 minut. Goście po spróbowaniu mówią, że jest 10 na 10

Jak zrobić pasztet?

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 udka z kurczaka
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • 500 g surowego boczku
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebule
  • 2 bułki
  • 5 jajek
  • 4 grzyby suszone
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa 
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie pasztetu zaczynamy od opłukania mięsa, wstawienia do garnka z zimną wodą i gotowaniu. Dodajemy warzywa, grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Dosypujemy przyprawy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie nacinamy wątróbkę w kratkę i gotujemy 10 minut w osobnym garnku.

Potem wątróbkę wykładamy na talerz. To samo robimy z ugotowanym mięsem. Gdy przestygnie do wywaru wkładamy bułki, by naciągnęły bulionem. Obieramy cebule i podsmażamy na oliwie. Teraz pora zmielić mięso, wątróbkę, warzywa, smażoną cebulę, bułkę z bulionu- jej nie odciskamy. Wszystkie wymienione składniki mielimy dwa razy przez maszynkę do mięsa. Wykorzystujemy sitko o drobnych otworach.

Pasztet najlepszy pod słońcem

Teraz mieszamy masę, a gdy jest zbyt sucha, dolewamy wywaru. Doprawiamy, dodajemy jajka i znów mieszamy. Keksówki smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i nakładamy masę. Kilka razy uderzamy keksówką o blat, by masa dokładnie wypełniła formę. 

Keksówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a gdy zaczną się piec, zmniejszamy do 160 stopni. Pieczemy około 40 minut. Gdy pasztet się zarumieni, a na jego powierzchni pojawią się pęknięcia, to znak, że nasz przysmak jest już gotowy. Ten składnik jest nieodzowny w wigilijnym kompocie Makłowicza. Te produkty lepiej trzymać z dala od lodówki.

pasztet
Canva/Odairson Antonello

Źródło: kuchniaaleex.blogspot.com