Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lara Gessler prowadzi słynną cukiernię. Wyjawiła, jak zrobić mistrzowski sernik świąteczny
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 23.12.2023 20:59

Lara Gessler prowadzi słynną cukiernię. Wyjawiła, jak zrobić mistrzowski sernik świąteczny

sernik Lary Gessler
Wojciech Olkusnik/East News ; Canva / ponce_photography z z Pixabay

Lara Gessler to nie tylko córka znanej restauratorki i osobowości telewizyjnej, lecz także młoda gwiazda polskiej sceny kulinarnej prowadząca w Warszawie cukiernię “Słodki… słony…”. Dlatego warto zwrócić uwagę na tajemnice ciast, które proponuje. Podzieliła się z nami przepisem na sernik.

Sernik Lary Gessler

Spadkobierczyni restauratorskiego rodu Gesslerów nie byłaby sobą, gdyby nie zwróciła uwagi na pewien warunek pysznych wypieków, o którym mówią wszyscy znani kucharze. Chodzi oczywiście o najwyższą jakość produktów, bo to ona jest warunkiem naprawdę udanych potraw, nie tylko deserów.

To przydatna rada, warto więc pamiętać o niej wybierając najważniejsze składniki sernika, takie jak jajka, a przede wszystkim ser.

Na święta robię wyjątkowy pasztet. Ze stołu znika w try miga

Sernik Lary Gessler

Gessler proponuje na święta swój przepis na sernik na kruchym spodzie. Nie jest to przepis typu “ciasto w piętnaście minut”, ale warto poświęcić chwilę, by upiec ciasto, które proponuje.

Składniki

Na spód do ciasta

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Na masę sernikową

  • 1 kg twarogu
  • 8 żółtek
  • 5 białek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy
  • 16 łyżek cukru pudru
  • 30 g rodzynek
  • skórka z cytryny
  • laska wanilii
  • 2 łyżki bułki tartejProjekt bez nazwy-37.jpg
  • 180 g masła i dodatkowa porcja do smarowania

Sposób na sernik Lary Gessler – spód

Aby przygotować spód do sernika, do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wrzucamy do niej zimne masło pokrojone na mniejsze kostki. Wszystko siekamy, a następnie wlewamy do masy żółtka i wsypujemy cukier i sól

Po kolejnym posiekaniu można ciasto wyrobić, a następnie uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim blachę i pieczemy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Sposób na sernik Lary Gessler – masa

Żeby zrobić masę serową, żółtka należy utrzeć z cukrem, by osiągnąć puszysty krem. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo ser. Dodajemy teraz wanilię, skórkę startą z cytryny i smażoną skórkę pomarańczy. Do masy dodajemy białka jajek ubite na puszystą masę.

Zawartość miski wylewamy na otłuszczoną formę, w której wcześniej upiekliśmy spód. Forma wraca do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, a potem kolejną godzinę w temperaturze 160 stopni. Po zakończeniu pieczenia dajemy ciastu odpocząć przez kwadrans w uchylonym piekarniku i serwujemy. Wiemy co zrobić, by sernik nie opadał. Ten mit dotyczący kawy został właśnie obalony.

kawałek sernika.jpg
Canva / Karolina Grabowska z Pexels

Źródło: plotek