Do miski wrzucam ciecierzycę i miksuję ją z jogurtem. Z powstałego ciasta wychodzi przysmak, że głowa mała
Ciasto z ciecierzycy? Faktycznie brzmi niewiarygodnie, ale będziesz zaskoczona, co z tego wyjdzie. Raz zrobisz, a przestaniesz kupować chleb. To wspaniały element pysznego i zdrowego śniadania.
Co z tego wyjdzie?
Ciecierzyca raczej nie występuje jako składnik ciasta, ale w tym wypadku uzupełnia smak i konsystencję. Dodatkowo nie będzie ci potrzebny piekarnik. Wystarczy kuchenka i dobra patelnia.
Dalej zżera cię ciekawość, co z tego wyjdzie? Już wyjaśniam. Będzie to pewnego rodzaju chleb. Bardzo podobny do tureckiego. Jego kształt i wielkość przypomina nieco grubszy placek tortilli. Warto zaryzykować i zrobić go we własnym domu. Nie zawiedziesz się.
Co będziesz potrzebować oprócz ciecierzycy?
Do przygotowania ciasta na chleb potrzebujesz tylko kilka składników. Sprawdź listę, udaj się na ewentualne zakupy i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szybkie i Proste, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 250 g jogurtu naturalnego
- 230 ml wody
- 750 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- sól
Jak zrobić placuszki z ciecierzycy?
Zacznij od odsączenia soczewicy. Wsyp ją do miski i dodaj jogurt naturalny . Zblenduj oba składniki, a następnie przecedź je przez sitko .
Wlej gorącą wodę i wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zagnieć.
Gotowe ciasto podziel na około 10 do 12 kawałków . Z każdego z nich utwórz kulkę i rozwałkuj na cienkie placki. Na patelni rozgrzej olej i smaż każdy z placków dwustronnie. Mają być lekko przypieczone i wyrośnięte.
Sprawdzą się idealnie do domowej tortilli lub jako dodatek do mięs i warzyw. Przeczytaj, co dodać do surówki z marchewki oraz o tym, jak zrobić pyszne i szybkie śniadanie .