Smakosze.pl Przepisy Do miski wrzucam ciecierzycę i miksuję ją z jogurtem. Z powstałego ciasta wychodzi przysmak, że głowa mała
Youtube/@Szybkie I Proste

Do miski wrzucam ciecierzycę i miksuję ją z jogurtem. Z powstałego ciasta wychodzi przysmak, że głowa mała

23 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasto z ciecierzycy? Faktycznie brzmi niewiarygodnie, ale będziesz zaskoczona, co z tego wyjdzie. Raz zrobisz, a przestaniesz kupować chleb. To wspaniały element pysznego i zdrowego śniadania.

Co z tego wyjdzie?

Ciecierzyca raczej nie występuje jako składnik ciasta, ale w tym wypadku uzupełnia smak i konsystencję. Dodatkowo nie będzie ci potrzebny piekarnik. Wystarczy kuchenka i dobra patelnia.

Dalej zżera cię ciekawość, co z tego wyjdzie? Już wyjaśniam. Będzie to pewnego rodzaju chleb. Bardzo podobny do tureckiego. Jego kształt i wielkość przypomina nieco grubszy placek tortilli. Warto zaryzykować i zrobić go we własnym domu. Nie zawiedziesz się.

ciecierzyca .jpg
Canva/@zkruger
Kroję cukinię i robię z niej obłędną przekąskę. Całość zajmuje mi nie dłużej, niż 15 minut
Wzbogać tak glebę. Warzywa urosną największe w okolicy

Co będziesz potrzebować oprócz ciecierzycy?

Do przygotowania ciasta na chleb potrzebujesz tylko kilka składników. Sprawdź listę, udaj się na ewentualne zakupy i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szybkie i Proste, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 230 ml wody
  • 750 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól

Jak zrobić placuszki z ciecierzycy?

Zacznij od odsączenia soczewicy. Wsyp ją do miski i dodaj jogurt naturalny . Zblenduj oba składniki, a następnie przecedź je przez sitko .

Wlej gorącą wodę i wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zagnieć.

Gotowe ciasto podziel na około 10 do 12 kawałków . Z każdego z nich utwórz kulkę i rozwałkuj na cienkie placki. Na patelni rozgrzej olej i smaż każdy z placków dwustronnie. Mają być lekko przypieczone i wyrośnięte.

Sprawdzą się idealnie do domowej tortilli lub jako dodatek do mięs i warzyw. Przeczytaj, co dodać do surówki z marchewki oraz o tym, jak zrobić pyszne i szybkie śniadanie .

mąka.jpg
Canva/@Klaus Nielsen
Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i to bez piekarnika. Zawsze się udaje, a roboty tyle, co nic
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy