Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cukinię i robię z niej obłędną przekąskę. Całość zajmuje mi nie dłużej, niż 15 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.02.2024 18:46

Kroję cukinię i robię z niej obłędną przekąskę. Całość zajmuje mi nie dłużej, niż 15 minut

przekąska z cukinii
youtube.com/@pysznenastole

Ten przepis pozwala ekspresowo przygotować nietypową przekąskę. Jest ona wegetariańska i warzywna, a przy okazji nowatorska i bardzo pyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielny podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ją już dziś.

Smażona cukinia

Wystarczy dosłownie kilka minut, by zmienić cukinię w bardzo ciekawe danie. Gotowe faszerowane plasterki cukinii wyglądają jak małe ciasteczka: dwie warstwy warzywa przedzielone miękkim nadzieniem.

Podobnie zresztą można je jeść, serwując na wspólnym talerzu. Dlatego taka przekąska świetnie sprawdzi się podczas przyjęć i imprez. Dodatkowo jest niezwykle efektowna mimo niskiej ceny składników. A dzięki temu, że jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, takiej przekąski z cukinii możemy łatwo zrobić większą porcję dla większej liczby gości.

Smażona cukinia
youtube.com/@pysznenastole
Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji

Faszerowane plasterki cukinii

Nasza przekąska z cukinii to panierowane „kotleciki” i w naszym przepisie przygotowujemy je z bułką tartą. Kanał Pyszne na stole, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tej receptury, proponuje jednak panierkę z samej mąki.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 150 g żółtego sera
  • 200 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • Małe opakowanie gęstego skyru
  • Mały pęczek koperku
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia

Przygotowanie imprezowej przekąski

Cukinię kroimy na „podwójne” plastry o grubości ok. 3 mm. Co drugi plasterek nakrawamy nie do końca, tak by po odkrojeniu powstały pary plasterków połączone ze sobą cienkim kawałkiem cukinii. Plasterki układamy na ręczniku papierowym, by lekko puściły sok. W tym czasie ścieramy drobno ser żółty.

Do wnętrza naszych podwójnych plasterków wkładamy po łyżeczce sera żółtego i lekko dociskamy, żeby nadać kawałkom kształt hamburgerków faszerowanych serem. Każdy z nich obtaczamy w rozbitym posolonym jajku, mące, znów w jajku i bułce tartej. Lżejszym wariantem tego dania jest pominięcie panierowania w bułce i smażenie bezpośrednio po zanurzeniu w mące.

Plasterki układamy na patelni na rozgrzanej oliwie i smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Kiedy są gotowe, wyjmujemy je na ręcznik papierowy, żeby wyciągnął z przekąski nadmiar tłuszczu

Przygotowujemy dip, mieszając jogurt, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy gotowe medaliony z cukinii nadziane na wykałaczki i w towarzystwie jogurtowego sosu. Ziemniaki w takiej formie to istny hit. To ciasto bez żelatyny podpasuje każdemu.

faszerowanie cukinii
youtube.com/@pysznenastole