Kroję cukinię i robię z niej obłędną przekąskę. Całość zajmuje mi nie dłużej, niż 15 minut
Ten przepis pozwala ekspresowo przygotować nietypową przekąskę. Jest ona wegetariańska i warzywna, a przy okazji nowatorska i bardzo pyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielny podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ją już dziś.
Smażona cukinia
Wystarczy dosłownie kilka minut, by zmienić cukinię w bardzo ciekawe danie. Gotowe faszerowane plasterki cukinii wyglądają jak małe ciasteczka: dwie warstwy warzywa przedzielone miękkim nadzieniem.
Podobnie zresztą można je jeść, serwując na wspólnym talerzu. Dlatego taka przekąska świetnie sprawdzi się podczas przyjęć i imprez. Dodatkowo jest niezwykle efektowna mimo niskiej ceny składników. A dzięki temu, że jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, takiej przekąski z cukinii możemy łatwo zrobić większą porcję dla większej liczby gości.
Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracjiFaszerowane plasterki cukinii
Nasza przekąska z cukinii to panierowane „kotleciki” i w naszym przepisie przygotowujemy je z bułką tartą. Kanał Pyszne na stole, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tej receptury, proponuje jednak panierkę z samej mąki.
Składniki
- 1 duża cukinia
- 150 g żółtego sera
- 200 g mąki
- 200 g bułki tartej
- 3 jajka
- Małe opakowanie gęstego skyru
- Mały pęczek koperku
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz, oliwa do smażenia
Przygotowanie imprezowej przekąski
Cukinię kroimy na „podwójne” plastry o grubości ok. 3 mm. Co drugi plasterek nakrawamy nie do końca, tak by po odkrojeniu powstały pary plasterków połączone ze sobą cienkim kawałkiem cukinii. Plasterki układamy na ręczniku papierowym, by lekko puściły sok. W tym czasie ścieramy drobno ser żółty.
Do wnętrza naszych podwójnych plasterków wkładamy po łyżeczce sera żółtego i lekko dociskamy, żeby nadać kawałkom kształt hamburgerków faszerowanych serem. Każdy z nich obtaczamy w rozbitym posolonym jajku, mące, znów w jajku i bułce tartej. Lżejszym wariantem tego dania jest pominięcie panierowania w bułce i smażenie bezpośrednio po zanurzeniu w mące.
Plasterki układamy na patelni na rozgrzanej oliwie i smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Kiedy są gotowe, wyjmujemy je na ręcznik papierowy, żeby wyciągnął z przekąski nadmiar tłuszczu.
Przygotowujemy dip, mieszając jogurt, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy gotowe medaliony z cukinii nadziane na wykałaczki i w towarzystwie jogurtowego sosu. Ziemniaki w takiej formie to istny hit. To ciasto bez żelatyny podpasuje każdemu.