Smakosze.pl Przepisy Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety
canva/Natalia Semenowa

Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety

28 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy zastosujesz sztuczkę mistrzów kuchni. Mięso i resztę składników wymieszaj z 2 łyżkami musztardy i 2 łyżkami gęstej śmietany. Mielone po usmażeniu będą niezwykle soczyste i pełne smaku.

Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka wieprzowiny z przerostami i tłuszczem. Zapomnij o gotowym mięsie mielonym z marketu. Kawałek łopatki, karczku lub szynki idealnie sprawdzi się do przyrządzenia wyśmienitego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i dodatkowo nawilża mięso. Mielone z chudej wieprzowiny wyjdą suche.

Do kotletów mielonych dodaj 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Nie zapomnij również o cebuli, czosnku i suszonym majeranku. To te składniki sprawią, że mielone będą nie tylko soczyste, ale i doskonale doprawione i pełne smaku. Do mielonych nie dodawaj kajzerki, a bułkę tartą.

Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane z koperkiem lub szczypiorkiem i mizerię . Do mielonych doskonale pasuje również ogórek kiszony, tarte buraczki lub surówka z kapusty pekińskiej.

Przepis na niezwykle soczyste mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • pół szklanki bułki tartej + bułka do obtaczania kotletów

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • płaska łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z musztardą i śmietaną?

Cebulę zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Do masy dodaj również musztardę i śmietanę.

Całość dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż na mocno rozgrzanym oleju i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Jakie schab jest najlepszy do schabowych? Przygotuj również pożywne i lekkie kotlety bez grama mięsa . Kotlety zrobisz błyskawicznie.

kotlety mielone
canva/Tatiana Volgutowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy