Smakosze.pl Przepisy Dodaj to do mięsa i wymieszaj. Z tym dodatkiem mielone są jeszcze bardziej soczyste, robię tak od lat
Fot. Canva/CCat82

Dodaj to do mięsa i wymieszaj. Z tym dodatkiem mielone są jeszcze bardziej soczyste, robię tak od lat

20 marca 2024

Marzą ci się soczyste kotlety mielone? Dodaj do mięsa ten produkt, a danie wyjdzie, że palce lizać. Zachwytów nad soczystymi mielonymi nie będzie końca. Zrobisz je w niezwykle prosty sposób.

Kotlety mielone, które zadziwiają soczystością

Lubisz kotlety mielone? U mnie często jada się je na obiad. Wszystko dlatego, że danie zachwyca soczystością i prostotą wykonania. Jednak nie zawsze tak było . Dawniej  kotlety wychodziły zbyt suche i twarde. Jednak, odkąd korzystam z tego przepisu, mielone są wyjątkowo soczyste.

To efekt dodania do masy mięsnej kwaśnej śmietany. Wystarczą zaledwie 2 łyżki, a mięso nabiera pysznej soczystości. Dlatego ten przepis polecam każdemu smakoszowi. Dzięki niemu zrobisz obiad, który rozpływa się w ustach.

kotlety mielone
Fot. Canva/donartruss
Gessler bije na alarm. Oto najgorszy, niedopuszczalny składnik żurku
Przepis na surówkę rozsierdził internatuów. A wszystko przez jeden szczegół

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie kotletów zacznij od posiekania cebuli i zeszkleniu jej na patelni. Kajzerkę odciśnij z nadmiaru mleka. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, jajko i kajzerkę. Dokładnie wyrabiaj masę.

Dodaj kwaśną śmietanę, dopraw i ponownie wymieszaj. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor na patelni . Po usmażeniu wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety mielone podaj na obiad

Tak przyrządzone mielone podaj z ziemniakami i buraczkami. Pasują do nich też wiosenne surówki. Danie jest pyszne, soczyste i rozpływa się w ustach. To zasługa dodania kwaśnej śmietany do masy mięsnej. Jeśli chcesz uzyskać takie soczyste danie, pamiętaj o tym dodatku.

Od lat korzystam z tego prostego przepisu i bardzo go sobie cenię. Kotlety są znakomite i uwielbia je cała rodzina . Każdy, kto skosztuje soczystych mielonych, prosi o recepturę na nie. Dlatego wypróbuj ją i Ty. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomitą kapustę zapiekaną. Polecaliśmy też świetny sposób na barwienie jajek.

kotlety mielone
Fot. Canva/decoplus.inc
Kroję ziemniaki i dodaję jajka. Żałuję, że tak późno poznałem ten prosty przepis
Zanurzam zapałkę w miodzie i podpalam. 1 znak i wiem, że nie jest sztuczny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy