Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję ziemniaki i dodaję jajka. Żałuję, że tak późno poznałem ten prosty przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.03.2024 11:55

Kroję ziemniaki i dodaję jajka. Żałuję, że tak późno poznałem ten prosty przepis

jajka z ziemniakami
fot. youtube.com/KatarzynaTOP

Faszerowane naleśniki z tego przepisu podać można na śniadanie, obiad albo kolację. Są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjne, ale bardziej pożywne. Smakują świetnie z dowolnym farszem, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

Faszerowane naleśniki

Naleśniki to jeden z najprostszych potraw, które można serwować na gorąco. Z wybranym farszem, mięsnym bądź wegetariańskim, mogą być świetną przekąską albo daniem głównym codziennego obiadu. Można też serwować je jako krokiety do zupy.

Problem w tym, że naleśnik taki składa się w dużej części z mąki. Przepis, który prezentujemy, rozwiązuje ten problem. Okazuje się, że naleśniki mogą być także ziemniaczane!

zawijanie naleśników
fot. youtube.com/KatarzynaTOP
Żadna szczawiowa. Ta wiosenna zupa z jajkiem jest 100 razy lepsza

Naleśniki faszerowane tuńczykiem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepisy od Katarzyny. Proponowany farsz to kombinacja jajka i tuńczyka. Nasza propozycja to wersja bardziej aksamitna, z farszem z dodatkiem gęstego jogurtu.

Składniki

  • ⅓ kg mączystych ziemniaków
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 330 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie skyru lub serka śmietankowego
  • Mały pęczek koperku
  • Mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Sól, pieprz

Naleśniki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski. Wybijamy do niej trzy jajka, dodajemy mleko i olej. Solimy i miksujemy blenderem na gładką masę.

Do masy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i przesiewamy mąkę. Ciasto przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z niego naleśniki. Po zdjęciu smarujemy każdego masłem i układamy jeden na drugi.

Pozostałe dwa jajka gotujemy na twardo. Ostudzone ścieramy na tarce. Łączymy z tuńczykiem z puszki i skyrem pilnując, by farsz nie był za rzadki. Jeśli natomiast okaże się zbyt gęsty, można rozrzedzić go łyżeczką śmietany, jogurtu naturalnego, wody spod tuńczyka, a nawet majonezu.

Naleśniki faszerujemy i zawijamy w rulonik. Można je podawać od razu lub podsmażyć na maśle.

Wypróbuj też przepisy na zupę z czosnku niedźwiedziego i szynkę w galarecie.

faszerowane naleśniki
fot. youtube.com/KatarzynaTOP