Kroję ziemniaki i dodaję jajka. Żałuję, że tak późno poznałem ten prosty przepis
![jajka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/1920/ziemniaki1_b8311d9248.jpeg)
Faszerowane naleśniki z tego przepisu podać można na śniadanie, obiad albo kolację. Są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjne, ale bardziej pożywne. Smakują świetnie z dowolnym farszem, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Faszerowane naleśniki
Naleśniki to jeden z najprostszych potraw, które można serwować na gorąco. Z wybranym farszem, mięsnym bądź wegetariańskim, mogą być świetną przekąską albo daniem głównym codziennego obiadu. Można też serwować je jako krokiety do zupy.
Problem w tym, że naleśnik taki składa się w dużej części z mąki. Przepis, który prezentujemy, rozwiązuje ten problem. Okazuje się, że naleśniki mogą być także ziemniaczane!
![zawijanie naleśników](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki2_b6896ee7a7.jpg)
Naleśniki faszerowane tuńczykiem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepisy od Katarzyny. Proponowany farsz to kombinacja jajka i tuńczyka. Nasza propozycja to wersja bardziej aksamitna, z farszem z dodatkiem gęstego jogurtu.
Składniki
- ⅓ kg mączystych ziemniaków
- 30 ml oleju rzepakowego
- 5 jajek
- 330 ml mleka
- 150 g mąki
- 1 opakowanie skyru lub serka śmietankowego
- Mały pęczek koperku
- Mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- Sól, pieprz
Naleśniki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski. Wybijamy do niej trzy jajka, dodajemy mleko i olej. Solimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
Do masy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i przesiewamy mąkę. Ciasto przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z niego naleśniki. Po zdjęciu smarujemy każdego masłem i układamy jeden na drugi.
Pozostałe dwa jajka gotujemy na twardo. Ostudzone ścieramy na tarce. Łączymy z tuńczykiem z puszki i skyrem pilnując, by farsz nie był za rzadki. Jeśli natomiast okaże się zbyt gęsty, można rozrzedzić go łyżeczką śmietany, jogurtu naturalnego, wody spod tuńczyka, a nawet majonezu.
Naleśniki faszerujemy i zawijamy w rulonik. Można je podawać od razu lub podsmażyć na maśle.
Wypróbuj też przepisy na zupę z czosnku niedźwiedziego i szynkę w galarecie.
![faszerowane naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki3_1c2c7d89c1.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![miód w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/miod_3603553398.jpg)
![roladki z szynki w galarecie](https://images.iberion.media/images/origin/roladki_w_galarecie_e80b443f50.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)