Smakosze.pl Przepisy Dodajesz grzyby do rosołu? Jedne są fatalnym wyborem, zepsują smak potrawy
Canva /canva/gbh007, Getty Images

Dodajesz grzyby do rosołu? Jedne są fatalnym wyborem, zepsują smak potrawy

10 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Rosół jest tradycyjną zupą, na którą wiele osób ma wypracowany własny sposób. Niektórzy podczas gotowania rosołu dodają do niego leśne grzyby. Uważaj jednak na grzyby suszone- te bowiem mogą całkowicie zdominować smak zupy.

Suszone grzyby, ze względu na pozbawienie ich zawartości wody, mają bardzo intensywny aromat. Mogą przez to całkowicie zdominować smak bulionu. Z tego względu do wywaru należy dodawać jedynie grzyby świeże. Idealnie do tego celu sprawdzą się borowiki lub podgrzybki.

Przepis na aromatyczny rosół ze świeżymi grzybami

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 30-40 dag szpondru wołowego

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 mały por

  • 1 cebula

  • ok. 10 sztuk świeżych grzybów leśnych

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu

  • sól do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Jak ugotować rosół ze świeżymi grzybami?

Mięso na rosół umyj pod zimną wodą i włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą tak, aby każdy kawałek był nią dobrze przykryty. Doprowadź do wrzenia, po czym usuń z powierzchni wody zebrane szumowiny .

W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu . Marchew, pietruszkę oraz seler umyj i obierz. Cebulę opal w łupinie nad kuchenką gazową . Pora umyj i przekrój w razie konieczności tak, aby zmieścił się w całości do naczynia. Gotowe warzywa dołóż do garnka z gotującym się bulionem .

Do rosołu dodaj przyprawy, czyli liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu . Grzyby oczyść z zanieczyszczeń i dołóż do garnka z wywarem. Całość zagotuj, a następnie trzymaj na małej mocy palnika jeszcze przez ok. 2-2,5 godziny .

Po upływie 1 godziny dodaj do rosołu sól . Kiedy zarówno mięso jak i warzywa będą miękkie, odcedź wywar . Marchewkę pokrój w plasterki a grzyby w mniejsze kawałki i ponownie włóż składniki do garnka. Ugotowane mięso z kurczaka oddziel od kości , podziel na mniejsze części i również dodaj do bulionu. Rosół podawaj udekorowany natką pietruszki . Z mięsa i warzyw po gotowaniu rosołu możesz zrobić pyszny pasztet . Jeśli rosół wyszedł mętny, dowiedz się jak temu zaradzić .

Canva / Olha_Afanasieva
Canva / Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy