Dodała 1 łyżkę octu, efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Bułki z ciasta powietrznego są hitem
Macie ochotę na wyjątkowe, domowe pieczywo? Polecamy bułki z ciasta drożdżowego, które wyglądają trochę jak precle, trochę jak zawijane oponki. Ciasto z dodatkiem octu jest elastyczne i pięknie rośnie podczas wyrabiania. Domowe bułki już są hitem internetu i z pewnością posmakują też Twojej rodzinie.
Ciasto powietrzne to nic innego, jak ciasto drożdżowe z dodatkiem octu. Podczas przygotowywania masa musi być dobrze wyrabiana i odstawiana co jakiś czas, żeby mogła podwoić objętość i stać się puszysta, jak chmurka. Ciasto powietrzne rośnie o wiele bardziej niż tradycyjne drożdżowe.
Z ciasta powietrznego przygotujemy wyśmienite bułki dla całej rodziny. Każdy kawałek ciasta skręcamy i formujemy z niego kółko. Takie oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posypujemy solą morską, sezamem lub makiem. Wszystko zależy od tego, na jakie wypieki mamy ochotę.
Ciasto powietrzne jest dość czasochłonne, jednak naprawdę warto je przyrządzić. Bułeczki możemy przekroić i zjeść je z ulubionymi dodatkami. Domowe bułeczki będą idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy oraz na wyśmienity podwieczorek, czy kolację.
Przepis na domowe, pyszne bułki dla całej rodziny
Składniki:
-
700 g mąki pszennej
-
400 ml ciepłego mleka
-
2 jajka
-
8 g suchych drożdży
-
4 łyżki cukru
-
łyżka octu 9%
-
8 łyżek oleju rzepakowego
-
pół łyżeczki soli
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
5 łyżek miękkiego masła
-
sezam lub mak
-
sól morska gruboziarnista
-
2 jajka do posmarowania bułek
-
olej do wysmarowania ciasta
Jak zrobić bułki z ciasta powietrznego? Bułki są totalnym hitem
600 g mąki przesiej do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami suszonymi i cukrem. Do masy wbij jajka, wlej olej, wsyp proszek do pieczenia, sól i ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę wlej do miski z mąkę i wymieszaj dokładnie łyżką.
Dodaj ocet, wymieszaj. Dodaj 100 g mąki pszennej, wymieszaj. Ciasto wyłóż na stolnicę. Dodaj miękkie masło i zagnieć. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je ponownie na stolnicę, wyrób kulę i rozwałkuj na grubość 2 cm. Całe ciasto posmaruj olejem. Jeden brzeg ciasta złóż do środka. Drugi brzeg ciasta nałóż na pierwszy i wygładź. Całość posmaruj olejem.
Ciasto złóż na pół, przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie ciasto pokrój na 11 pasków. Każdy kawałek ciasta zwijaj i połącz w taki sposób, aby utworzyły się okrągłe bułeczki. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz solą i sezamem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz około 40 minut.
Przygotuj również smaczne drożdżówki z serem i białą czekoladą oraz kultowe bułki poznańskie . Lepszego pieczywa nie znajdziesz w piekarni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: