Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.07.2022 21:52

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni
canva/AnaMOMarques

Domowe bułki poznańskie przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Puszyste, miękkie, delikatne o pięknym, złotym kolorze, znikną w mgnieniu oka. Poznaj doskonały przepis na domowe bułki poznańskie, będą jak z piekarni.

Pieczywo coraz bardziej drożeje, dobrym pomysłem jest więc pieczenie chleba i bułek w domowych warunkach. Przygotowanie pieczywa nie jest trudne, a nie ma nic lepszego od puszystej, jeszcze ciepłej bułki posmarowanej masłem.

Do przygotowania bułek potrzebujesz kilku prostych składników. Pamiętaj, że drożdże potrzebują odpowiednich warunków, aby urosły. Zaczyn i ciasto rób zawsze z dodatkiem ciepłej wody i mleka. Zimne lub gorące produkty nie ruszą drożdży, a ciasto nam nie urośnie.

Piekarnik nastaw na 220 stopni, na dół urządzenia koniecznie postaw naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób bułki wyjdą idealnie puszyste, miękkie i jednocześnie lekko chrupiące, ale się nie wysuszą.

Wypróbuj również sprawdzony przepis na domowy chleb. Chrupiące, pachnące pieczywo smakuje jak z piekarni.

Przepis na domowe bułki poznańskie

Składniki na 10 bułek:

  • 400 g mąki typu 750

  • 120 ml mleka

  • 16 g świeżych drożdży

  • 180 ml ciepłej wody

  • łyżeczka cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić domowe bułki poznańskie?

Drożdże pokrusz, przełóż do miski, dodaj cukier, łyżkę mąki i 100 ml ciepłej, ale niegorącej wody i dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże urosły.

Zaczyn przełóż do większej miski, dodaj resztę mąki, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól i mieszaj mikserem, najlepiej przy pomocy haków, aby ciasto dobrze się wyrobiło.

Ciasto obsyp delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło. Po tym czasie z ciasto podziel na 10 kawałków, z każdego uformuj kulę, w razie potrzeby podsypuj mąkę.

Wszystkie bułki przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pośrodku każdej kuli zrób wyraźne wgniecenie, charakterystyczne dla bułek poznańskich.

Bułki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Bułki piecz około 12-15 minut na złoty kolor, smacznego.

Ciasto na bułki

Źródło zdjęcia: canva/ Serkan Toröz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marlenagotuje