Domowa mortadela jak za dawnych lat
Mortadela niegdyś wywoływała silne emocje wśród prawdziwych smakoszy, którzy uwielbiają jej konsystencję i smak. Dzisiaj mało kto przygotowuje ją samodzielnie w domu, jednak warto to zmienić. Poniżej prezentujemy przepis na domową mortadelę, która smakuje tak, jak dawniej - nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem.
Mortadela kojarzy się niektórym niezbyt przyjemnie. Wszystko przez to, że zakłady produkcyjne, w których wytwarza się mortadele, dodają do niej najróżniejsze składniki, często niskiej jakości, które negatywnie wpływają na smak, wygląd czy zapach wędliny.
Robiąc ją własnoręcznie w domu, dokładnie wie się jednak, co znajduje się w masie mięsnej, więc nie ma ryzyka jedzenia mięsa oddzielanego mechaniczne z dużą ilości wypełniaczy. Domowa mortadela jest po prostu pyszna.
Przepis na mortadelę
Składniki:
-
łopatka wieprzowa 3 kg
-
0,5 kg podgardla
-
0,5 kg słoniny
-
16 g soli peklowej na 1 kg mięsa
-
16 g soli kamiennej
-
3 g gorczycy na 1 kg mięsa
-
3 g pieprzy czarnego 1 kg mięsa
-
1 g gałki muszkatołowej na 1 kg mięsa
-
30 kostek lodu
Zacznij od pokrojenia łopatki w kostkę, podsypania jej solą peklową i dokładnego wymieszania. Schowaj mięso do lodówki na 24 godziny. Podgardle pokrój w paski, posól je solą kamienną i także wstaw do lodówki. To samo zrób ze słoniną.
Po 24 godzinach wymieszaj mięso z odpowiednią ilością przypraw. Nie dodawaj jednak gorczycy. Następnie zmiel mięso maszynką z sitkiem o średnicy 2 mm. Wrzuć mięso do blendera i powoli wrzucając kostki lodu, miksuj je.
Po wszystkim wypełnij woreczek foliowy masą mięsną wymieszaną z gorczycą i dobrze go wymasuj. Zawiąż końce, włóż go do szynkowaru i zamknij go. Odstaw go do lodówki, a po kilku godzinach podgrzej całość przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.
Źródło zdjęcia: canva/Marcio Tibilletti, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: bachus.shoparena.pl