Smakosze.pl Przepisy Domowa mortadela jak za dawnych lat
canva/Marcio Tibilletti, Getty Images

Domowa mortadela jak za dawnych lat

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Mortadela niegdyś wywoływała silne emocje wśród prawdziwych smakoszy, którzy uwielbiają jej konsystencję i smak. Dzisiaj mało kto przygotowuje ją samodzielnie w domu, jednak warto to zmienić. Poniżej prezentujemy przepis na domową mortadelę, która smakuje tak, jak dawniej - nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem.

Mortadela kojarzy się niektórym niezbyt przyjemnie. Wszystko przez to, że zakłady produkcyjne, w których wytwarza się mortadele, dodają do niej najróżniejsze składniki, często niskiej jakości, które negatywnie wpływają na smak, wygląd czy zapach wędliny.

Robiąc ją własnoręcznie w domu, dokładnie wie się jednak, co znajduje się w masie mięsnej, więc nie ma ryzyka jedzenia mięsa oddzielanego mechaniczne z dużą ilości wypełniaczy. Domowa mortadela jest po prostu pyszna.

Przepis na mortadelę

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 3 kg

  • 0,5 kg podgardla

  • 0,5 kg słoniny

  • 16 g soli peklowej na 1 kg mięsa

  • 16 g soli kamiennej

  • 3 g gorczycy na 1 kg mięsa

  • 3 g pieprzy czarnego 1 kg mięsa

  • 1 g gałki muszkatołowej na 1 kg mięsa

  • 30 kostek lodu

Zacznij od pokrojenia łopatki w kostkę, podsypania jej solą peklową i dokładnego wymieszania. Schowaj mięso do lodówki na 24 godziny. Podgardle pokrój w paski, posól je solą kamienną i także wstaw do lodówki. To samo zrób ze słoniną.

Po 24 godzinach wymieszaj mięso z odpowiednią ilością przypraw. Nie dodawaj jednak gorczycy. Następnie zmiel mięso maszynką z sitkiem o średnicy 2 mm. Wrzuć mięso do blendera i powoli wrzucając kostki lodu, miksuj je.

Po wszystkim wypełnij woreczek foliowy masą mięsną wymieszaną z gorczycą i dobrze go wymasuj. Zawiąż końce, włóż go do szynkowaru i zamknij go. Odstaw go do lodówki, a po kilku godzinach podgrzej całość przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.

Mortadela

Źródło zdjęcia: canva/Marcio Tibilletti, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: bachus.shoparena.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy