Smakosze.pl

canva/nata_vkusidey, Getty Images

Jak zrobić puszyste placki bananowe?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Przygotowanie bananowych placków śniadaniowych jest banalnie prostym zajęciem, które daje niesamowite efekty. Placuszki sporządzone wedle poniższego przepisu są delikatne w fakturze, a przy okazji mają intensywny bananowy smak. To także idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców, których normalnie by się nie zjadło.

Placki na śniadanie zawsze są dobrą opcją - nie trzeba długo czekać na efekt, a wysiłek potrzebny do ich zrobienia jest niewielki. Dlatego, nawet jeśli się spieszysz i obawiasz się, że nie zdążysz ze swoimi sprawami, znajdziesz chwilę na proste i pożywne śniadanie.

Przejrzałe banany nie zachęcają swoim wyglądem. Czarna skórka, obity i miękki miąższ z brązowymi plamami nie pobudzają produkcji śliny. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać, gdyż stanowią idealną bazę pod ciasto. Podawaj je ze zwykłym cukrem pudrem czy sosem do lodów.

Przepis na placki bananowe

Składniki:

  • 2 banany

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżka mleka

Zacznij od umycia bananów pod bieżącą wodą. Następnie obierz je ze skórki, umieść miąższ w miseczce i rozgnieć je dokładnie widelcem. Banany powinny stać się delikatnie płynne. Dodaj do nich jajko, mleko, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

W osobnej misce umieść przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj suche składniki i zalej je płynnymi. Dobrze całość wymieszaj rózgą kuchenną i odstaw ją na 10 minut.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wykładaj na niego ciasto małymi porcjami. Po usmażeniu z jednej strony na złoty kolor przewróć placki na drugą. Podawaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst  wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Placki

Źródło zdjęcia: canva/irina-k-ch, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >