Jak zrobić puszyste placki bananowe?
Przygotowanie bananowych placków śniadaniowych jest banalnie prostym zajęciem, które daje niesamowite efekty. Placuszki sporządzone wedle poniższego przepisu są delikatne w fakturze, a przy okazji mają intensywny bananowy smak. To także idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców, których normalnie by się nie zjadło.
Placki na śniadanie zawsze są dobrą opcją - nie trzeba długo czekać na efekt, a wysiłek potrzebny do ich zrobienia jest niewielki. Dlatego, nawet jeśli się spieszysz i obawiasz się, że nie zdążysz ze swoimi sprawami, znajdziesz chwilę na proste i pożywne śniadanie.
Przejrzałe banany nie zachęcają swoim wyglądem. Czarna skórka, obity i miękki miąższ z brązowymi plamami nie pobudzają produkcji śliny. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać, gdyż stanowią idealną bazę pod ciasto. Podawaj je ze zwykłym cukrem pudrem czy sosem do lodów.
Przepis na placki bananowe
Składniki:
2 banany
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka
Zacznij od umycia bananów pod bieżącą wodą. Następnie obierz je ze skórki, umieść miąższ w miseczce i rozgnieć je dokładnie widelcem. Banany powinny stać się delikatnie płynne. Dodaj do nich jajko, mleko, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce umieść przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj suche składniki i zalej je płynnymi. Dobrze całość wymieszaj rózgą kuchenną i odstaw ją na 10 minut.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wykładaj na niego ciasto małymi porcjami. Po usmażeniu z jednej strony na złoty kolor przewróć placki na drugą. Podawaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/irina-k-ch, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis