Smakosze.pl
Placki z banana

canva/nata_vkusidey, Getty Images

Jak zrobić puszyste placki bananowe?

13 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Przygotowanie bananowych placków śniadaniowych jest banalnie prostym zajęciem, które daje niesamowite efekty. Placuszki sporządzone wedle poniższego przepisu są delikatne w fakturze, a przy okazji mają intensywny bananowy smak. To także idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców, których normalnie by się nie zjadło.

Placki na śniadanie zawsze są dobrą opcją - nie trzeba długo czekać na efekt, a wysiłek potrzebny do ich zrobienia jest niewielki. Dlatego, nawet jeśli się spieszysz i obawiasz się, że nie zdążysz ze swoimi sprawami, znajdziesz chwilę na proste i pożywne śniadanie.

Pączki z lukrem

Co oznacza popękany lukier na pączkach? Warto mieć świadomość

CZYTAJ DALEJ

Przejrzałe banany nie zachęcają swoim wyglądem. Czarna skórka, obity i miękki miąższ z brązowymi plamami nie pobudzają produkcji śliny. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać, gdyż stanowią idealną bazę pod ciasto. Podawaj je ze zwykłym cukrem pudrem czy sosem do lodów.

Przepis na placki bananowe

Składniki:

  • 2 banany

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżka mleka

Zacznij od umycia bananów pod bieżącą wodą. Następnie obierz je ze skórki, umieść miąższ w miseczce i rozgnieć je dokładnie widelcem. Banany powinny stać się delikatnie płynne. Dodaj do nich jajko, mleko, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

W osobnej misce umieść przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj suche składniki i zalej je płynnymi. Dobrze całość wymieszaj rózgą kuchenną i odstaw ją na 10 minut.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wykładaj na niego ciasto małymi porcjami. Po usmażeniu z jednej strony na złoty kolor przewróć placki na drugą. Podawaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Placki

Źródło zdjęcia: canva/irina-k-ch, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >