Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kupnych mieszankach. Najlepszą przyprawę do piernika zrobisz w domu
canva/matka_Wariatka

Zapomnij o kupnych mieszankach. Najlepszą przyprawę do piernika zrobisz w domu

1 grudnia 2022

Przyprawa do piernika jest niesamowicie aromatyczna i niezbędna do przygotowania świątecznego wypieku. Warto przygotować ją samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawiera zbędnego cukru czy przypraw, które nie należą do naszych ulubionych. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie?

Gotowe mieszanki przypraw zazwyczaj są droższe niż samodzielnie przygotowane. Nierzadko mają też nie do końca satysfakcjonujący skład. Są wzbogacany o cukier, a nawet absolutnie zbędne wzmacniacze smaku. Warto zatem pokusić się o zmieszanie składników w domowym zaciszu.

Przyprawa do piernika, którą przygotujemy, będzie wolna od dodatku cukru. Zazwyczaj do deserów i tak go dodajemy. Nie ma zatem potrzeby, by tutaj się znalazła. Zwłaszcza że jeśli do mieszanki dostanie się wilgoć, słodki dodatek może spowodować, że miks zacznie pleśnieć.

Przepis na domową przyprawę do piernika

Składniki:

  • 50 g mielonego cynamonu

  • 20 g sproszkowanego imbiru

  • 10 g kardamonu w proszku

  • 10 g mielonej gałki muszkatołowej

  • 10 g goździków w całości

  • 4 g ziaren ziela angielskiego

  • 4 g pieprzu ziarnistego czarnego

  • 4 g ziaren kolendry (można pominąć)

  • 3-4 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

Jak zrobić przyprawę do piernika? Domowa mieszanka jest lepsza niż gotowce

Przygotowanie aromatycznej mieszanki do ciast i deserów jest niesamowicie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą przyprawy sproszkowane i dodać do nich te, których używamy w całości. Uprzednio oczywiście rozdrabniamy je w młynku lub moździerzu.

Wskazówka: jeśli któraś z przypraw wam nie smakuje, możecie ją pominąć. Część osób nie lubi smaku kolendry czy anyżu i wtedy warto zmieszać pozostałe składniki.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta. Koniecznie spróbujcie piernika siostry Anastazji — jest znakomity. Polecamy także wigilijną szarlotkę . Jest pełna bakalii i korzennego aromatu.

Domowa przyprawa do piernika jest znakomita
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy