Zapomnij o kupnych mieszankach. Najlepszą przyprawę do piernika zrobisz w domu
Przyprawa do piernika jest niesamowicie aromatyczna i niezbędna do przygotowania świątecznego wypieku. Warto przygotować ją samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawiera zbędnego cukru czy przypraw, które nie należą do naszych ulubionych. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie?
Gotowe mieszanki przypraw zazwyczaj są droższe niż samodzielnie przygotowane. Nierzadko mają też nie do końca satysfakcjonujący skład. Są wzbogacany o cukier, a nawet absolutnie zbędne wzmacniacze smaku. Warto zatem pokusić się o zmieszanie składników w domowym zaciszu.
Przyprawa do piernika, którą przygotujemy, będzie wolna od dodatku cukru. Zazwyczaj do deserów i tak go dodajemy. Nie ma zatem potrzeby, by tutaj się znalazła. Zwłaszcza że jeśli do mieszanki dostanie się wilgoć, słodki dodatek może spowodować, że miks zacznie pleśnieć.
Przepis na domową przyprawę do piernika
Składniki:
-
50 g mielonego cynamonu
-
20 g sproszkowanego imbiru
-
10 g kardamonu w proszku
-
10 g mielonej gałki muszkatołowej
-
10 g goździków w całości
-
4 g ziaren ziela angielskiego
-
4 g pieprzu ziarnistego czarnego
-
4 g ziaren kolendry (można pominąć)
-
3-4 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
Jak zrobić przyprawę do piernika? Domowa mieszanka jest lepsza niż gotowce
Przygotowanie aromatycznej mieszanki do ciast i deserów jest niesamowicie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą przyprawy sproszkowane i dodać do nich te, których używamy w całości. Uprzednio oczywiście rozdrabniamy je w młynku lub moździerzu.
Wskazówka: jeśli któraś z przypraw wam nie smakuje, możecie ją pominąć. Część osób nie lubi smaku kolendry czy anyżu i wtedy warto zmieszać pozostałe składniki.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta. Koniecznie spróbujcie piernika siostry Anastazji — jest znakomity. Polecamy także wigilijną szarlotkę . Jest pełna bakalii i korzennego aromatu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Agata Rubik robi najprostszy sernik na świecie. Jego smak zachwyca
-
Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama