Smakosze.pl Przepisy Domowa suszona wołowina, czyli „beef jerky". Jak zrobić ją samodzielnie w domu?
canva/Juanmonino

Domowa suszona wołowina, czyli „beef jerky". Jak zrobić ją samodzielnie w domu?

3 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Słyszeliście o słynnej, sycącej przekąsce „beef jerky"? Dziś powiemy wam, jak samodzielnie zrobić tę domową, suszoną wołowinę. Sprawdzi się w czasie długich, pieszych wędrówek czy na wakacjach pod namiotem. Jest lekka i trwała, a przy tym niezwykle pożywna.

„Beef jerky" to suszona wołowina, którą wymyślono w Ameryce Północnej. To właśnie tę przekąskę podjadali kowboje w czasie swoich wypraw. Znalazła się też nawet w menu astronautów z NASA. Nic dziwnego, jest lekka, trwała i pożywna.

Suszona wołowina dostarcza sporo energii, pełnowartościowego białka, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B i witaminy D. Trudno znaleźć inną, tak odżywczą przekąskę. Można ją zamówić przez internet, ale bez większego problemu da się ją zrobić domowym sposobem. I z pewnością warto to zrobić, bo będzie bardziej naturalna.

Dzięki wysuszeniu, a więc maksymalnemu usunięciu wody, mięso zyskuje dużą trwałość. Bez warunków chłodniczych można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Nie straszne mu nawet promienie słoneczne.

Przygotowanie suszonej wołowiny

Składniki na 6 porcji po ok. 50 g:

  • 1 kg chudej wołowiny, np. z udźca, ligawy, rumsztyku, pokrojonego w cienkie plastry

na marynatę:

  • 200 ml sosu Worcestershire

  • 200 ml sosu sojowego

  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

  • 1 łyżeczka chilli w płatkach.

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie suszonej wołowiny

Składniki marynaty wymieszaj w misce. Włóż do niej plastry mięsa, wymieszaj. Przykryj folią, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Kawałki mięsa wyjmij z marynaty i rozłóż na papierowym ręczniku. Osusz je ręcznikiem również od góry.

Płaty mięsa rozłóż równomiernie na kratce z piekarnika. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i susz, aż mięso będzie twarde. Co jakiś czas uchyl piekarnik, by wypuścić z niego nadmiar wilgoci.

Wysuszone plastry mięsa pokrój, a najlepiej potnij przy pomocy nożyczek na kawałki w sam raz na jeden kęs. Do wyjazdu przechowuj je szczelnie zamknięte w słoiku, w suchym i chłodnym miejscu.

Na co zwrócić uwagę przygotowując suszoną wołowinę?

  • Do suszenia najlepiej nadają się chude kawałki mięsa. Tłuste fragmenty zatrzymują wilgoć i są trudne do suszenia.

  • Mięso do suszenia należy pokroić w cienkie plasterki. Dzięki temu równomiernie się wysuszy.

  • Mięso do suszenia trzeba marynować co najmniej 3 godziny. Jednak o wiele lepsze rezultaty otrzymuje się po dobie trzymania wołowiny w marynacie.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przekąski, np. na paluchy z ciasta do pizzy , a także na domowe wafelki Knoppers .

wołowina
wołowina

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sklep.jack-wolfskin

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy