Używasz w kuchni wegety? Nie musisz jej kupować. Domową wersję zrobisz łatwo i za grosze
Domowa wegeta jest rewelacyjnym dodatkiem do zup, rosołu, sosów i dań mięsnych. Suszone warzywa w połączeniu z przyprawami tworzą aromatyczną mieszankę, która potrafi dodać smaku wielu potrawom. Zapomnij więc o gotowym produkcie, bo domową jarzynkę zrobisz łatwo i za nieduże pieniądze. I co najważniejsze - będzie zawierała tylko niezbędne składniki.
Wiele osób korzysta z gotowych przypraw typu jarzynka, czy wegeta. Mało kto jednak wie, że przyprawę możemy zrobić samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób i na dodatek za grosze. Dania obiadowe będą smaczniejsze, kiedy doprawimy je domową wegetą przygotowaną ze świeżych warzyw.
W składzie gotowych przypraw do zup, rosołu i dań głównych znajdziemy znikomą ilość suszonych warzyw, reszta składników to sól i ulepszacze. Domowa wegeta jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza, bo bardziej naturalna.
Do przygotowania domowej wegety potrzebujemy świeżej włoszczyzny, natki pietruszki, suszonego lubczyku i kilku innych składników. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w suszarce spożywczej lub w piekarniku, koniecznie w niskiej temperaturze i przy uchylonych drzwiczkach.
Domowa wegeta, czyli warzywna przyprawa do potraw
Składniki:
-
3 korzenie pietruszki
-
seler korzeniowy
-
biała część pora
-
6 średnich marchewek
-
pęczek natki pietruszki
-
łyżka suszonego lubczyku
-
łyżka soli
-
2 łyżeczki pieprzu
-
łyżeczka kurkumy mielonej
-
łyżeczka czosnku granulowanego
Jak zrobić domową wegetę i jak ją przechowywać?
Warzywa umyj, osusz i obierz. Następnie marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki, por posiekaj. Włoszczyznę i natkę pietruszki włóż do suszarki spożywczej i susz kilka godzin. Możesz również wysuszyć warzywa w piekarniku - warzywa przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika i susz kilka godzin z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dobrze wysuszone warzywa przełóż do blendera kielichowego. Wsyp kurkumę, czosnek granulowany, lubczyk, sól, pieprz i zblenduj całość na proszek.
Domową wegetę wsyp do wyparzonego, suchego słoika z uszczelką i zakręć. Wegetę przechowuj w ciemnym, suchym miejscu. Najlepiej sprawdzi się spiżarnia lub kuchenna, zamykana szafka.
Przygotuj również suszone grzyby, będą idealne do farszu na gołąbki i pierogi na święta- tu dowiesz się, jak suszyć grzyby leśne w piekarniku i jak je przechowywać. Możesz także wysuszyć pomidory, będą pysznym dodatkiem do sałatek i makaronów. Jak wysuszyć pomidory?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: okolokuchennie.blogspot