Smakosze.pl Przepisy Używasz w kuchni wegety? Nie musisz jej kupować. Domową wersję zrobisz łatwo i za grosze
canva/valentynsemenov

Używasz w kuchni wegety? Nie musisz jej kupować. Domową wersję zrobisz łatwo i za grosze

19 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowa wegeta jest rewelacyjnym dodatkiem do zup, rosołu, sosów i dań mięsnych. Suszone warzywa w połączeniu z przyprawami tworzą aromatyczną mieszankę, która potrafi dodać smaku wielu potrawom. Zapomnij więc o gotowym produkcie, bo domową jarzynkę zrobisz łatwo i za nieduże pieniądze. I co najważniejsze - będzie zawierała tylko niezbędne składniki.

Wiele osób korzysta z gotowych przypraw typu jarzynka, czy wegeta. Mało kto jednak wie, że przyprawę możemy zrobić samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób i na dodatek za grosze. Dania obiadowe będą smaczniejsze, kiedy doprawimy je domową wegetą przygotowaną ze świeżych warzyw.

W składzie gotowych przypraw do zup, rosołu i dań głównych znajdziemy znikomą ilość suszonych warzyw, reszta składników to sól i ulepszacze. Domowa wegeta jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza, bo bardziej naturalna.

Do przygotowania domowej wegety potrzebujemy świeżej włoszczyzny, natki pietruszki, suszonego lubczyku i kilku innych składników. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w suszarce spożywczej lub w piekarniku, koniecznie w niskiej temperaturze i przy uchylonych drzwiczkach.

Domowa wegeta, czyli warzywna przyprawa do potraw

Składniki:

  • 3 korzenie pietruszki

  • seler korzeniowy

  • biała część pora

  • 6 średnich marchewek

  • pęczek natki pietruszki

  • łyżka suszonego lubczyku

  • łyżka soli

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • łyżeczka kurkumy mielonej

  • łyżeczka czosnku granulowanego

Jak zrobić domową wegetę i jak ją przechowywać?

Warzywa umyj, osusz i obierz. Następnie marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki, por posiekaj. Włoszczyznę i natkę pietruszki włóż do suszarki spożywczej i susz kilka godzin. Możesz również wysuszyć warzywa w piekarniku - warzywa przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika i susz kilka godzin z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dobrze wysuszone warzywa przełóż do blendera kielichowego. Wsyp kurkumę, czosnek granulowany, lubczyk, sól, pieprz i zblenduj całość na proszek.

Domową wegetę wsyp do wyparzonego, suchego słoika z uszczelką i zakręć. Wegetę przechowuj w ciemnym, suchym miejscu. Najlepiej sprawdzi się spiżarnia lub kuchenna, zamykana szafka.

Przygotuj również suszone grzyby, będą idealne do farszu na gołąbki i pierogi na święta- tu dowiesz się, jak suszyć grzyby leśne w piekarniku i jak je przechowywać. Możesz także wysuszyć pomidory, będą pysznym dodatkiem do sałatek i makaronów. Jak wysuszyć pomidory?

Domowa vegeta
Screen z filmu pochodzi z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: okolokuchennie.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy