Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach
Zostało ci trochę świątecznych ciast? Z pewnością nie są już tak świeże i smaczne, jak kilka dni temu. Zamiast jednak je wyrzucać, przerób je na pyszny smakołyk. Zobacz, jak zrobić domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach. Te ciasteczka zjesz ze smakiem.
Bajaderki można kupić w cukierni, bo są doskonałym sposobem na przetworzenie lekko podsuszonych już ciast. Dzięki temu mniej się marnuje. Jednak przygotowanie tych ciastek jest na tyle proste, że możesz je też zrobić w domu. Wymieszaj pokruszone ciasta z kilkoma dodatkami, uformuj z nich kulki i obtocz w ulubionych składnikach. Otrzymasz pyszne ciacha.
Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach
Składniki:
-
1/2 l mleka
-
100 g masła
-
200 g czekolady deserowej
-
5 dag rodzynek
-
1/4 szklanki ciemnego rumu
-
ok. 400 g ciasta bez kremu, np. drożdżowego, biszkoptowego, ucieranego
-
100 g herbatników
-
1/2 słoiczka powideł
-
5 dag orzechów
-
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie domowych bajaderek
Mleko wlej do rondelka, dodaj kawałki masła i czekolady. Mieszając, podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Wystudź.
Rodzynki opłucz, zalej rumem, odstaw na 30 minut. Ciasto pokrusz. Herbatniki połam na małe kawałki.
Do przygotowanej masy czekoladowej dodaj powidła, pokruszone ciasta, posiekane orzechy oraz rodzynki z alkoholem.
Całość mieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Ciastka dobrze schłodź.
Wskazówka: Bajaderki możesz też obtoczyć w posiekanych orzechach, spłatkowanych migdałach lub ciemnym kakao.
W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na wykorzystanie innych potraw pozostałych po świętach. Sprawdź, jak przygotować paprykarz z karpia , a także co zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków .
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: osmykolorteczy