Smakosze.pl Przepisy Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach
canva/NoirChocolate

Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zostało ci trochę świątecznych ciast? Z pewnością nie są już tak świeże i smaczne, jak kilka dni temu. Zamiast jednak je wyrzucać, przerób je na pyszny smakołyk. Zobacz, jak zrobić domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach. Te ciasteczka zjesz ze smakiem.

Bajaderki można kupić w cukierni, bo są doskonałym sposobem na przetworzenie lekko podsuszonych już ciast. Dzięki temu mniej się marnuje. Jednak przygotowanie tych ciastek jest na tyle proste, że możesz je też zrobić w domu. Wymieszaj pokruszone ciasta z kilkoma dodatkami, uformuj z nich kulki i obtocz w ulubionych składnikach. Otrzymasz pyszne ciacha.

Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach

Składniki:

  • 1/2 l mleka

  • 100 g masła

  • 200 g czekolady deserowej

  • 5 dag rodzynek

  • 1/4 szklanki ciemnego rumu

  • ok. 400 g ciasta bez kremu, np. drożdżowego, biszkoptowego, ucieranego

  • 100 g herbatników

  • 1/2 słoiczka powideł

  • 5 dag orzechów

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie domowych bajaderek

Mleko wlej do rondelka, dodaj kawałki masła i czekolady. Mieszając, podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Wystudź.

Rodzynki opłucz, zalej rumem, odstaw na 30 minut. Ciasto pokrusz. Herbatniki połam na małe kawałki.

Do przygotowanej masy czekoladowej dodaj powidła, pokruszone ciasta, posiekane orzechy oraz rodzynki z alkoholem.

Całość mieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Ciastka dobrze schłodź.

Wskazówka: Bajaderki możesz też obtoczyć w posiekanych orzechach, spłatkowanych migdałach lub ciemnym kakao.

W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na wykorzystanie innych potraw pozostałych po świętach. Sprawdź, jak przygotować paprykarz z karpia , a także co zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków .

obtaczanie bajaderek
obtaczanie bajaderek

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: osmykolorteczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy