Smakosze.pl Przepisy Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra
canva/rudisill

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chipsy są jedną z tych przekąsek, bez których nie obędzie się żadna młodzieżowa impreza. Niektórzy mają jednak obiekcje, bo wiadomo, chipsy zawierają dużo kalorii i mało zdrowia. I tu przychodzimy z dobrym rozwiązaniem — przygotujcie domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. W ten sposób powstanie zdrowsza, bo mniej tłusta przekąska idealna na Sylwestra.

Zaserwowanie gotowych chipsów to bardzo prosta sprawa. Wystarczy kupić torebkę i wsypać do miseczki. Jednak, jeśli chcecie zaskoczyć swych gości czymś przygotowanym specjalnie dla nich, możecie zrobić np. domowe chipsy. Nie jest to wcale trudne, a można się w nich naprawdę rozsmakować. Zwłaszcza że możecie je przyprawić tak, jak lubicie.

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków z dużą zawartością skrobi

  • tymianek lub rozmaryn

  • sól morska

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie domowych chipsów

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w plasterki o grubości 1-2 mm. Możesz w tym celu pomóc sobie malakserem, mandoliną lub tarką do warzyw.

Plasterki ziemniaków oprósz ziołami i solą. Przy pomocy pędzelka posmaruj je z dwóch stron olejem.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej plasterki ziemniaków, najlepiej w pojedynczej warstwie, by zbytnio na siebie nie nachodziły.

Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 230 st. C i piecz je w zależności od grubości 8-13 minut.

W czasie pieczenia obserwuj ziemniaki, by się nie przypaliły. Przed zdjęciem ich z blachy odczekaj kilka minut, a wtedy łatwiej będzie je zdjąć.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne, sylwestrowe przekąski. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros , a także jak zrobić sylwestrowe koreczki .

plasterki ziemniaków
plasterki ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy