Kultowa sałatka gyros, idealna na Sylwestra
Sylwestrowe smakołyki to nie tylko ciasta, koreczki czy inne drobne słone przekąski. Na stołach nie powinno zabraknąć sałatek. Idealna na tę okazję będzie kultowa sałatka warstwowa gyros. Zrobicie ją szybko, a goście będą zachwyceni. Spróbujcie koniecznie.
Gdy mówimy o sałatkach idealnych na imprezy, z pewnością większości z was do głowy przyjdzie tradycyjna jarzynowa. Część pomyśli pewnie o sałatce warstwowej. Przedstawialiśmy wam już recepturę na taki specjał ze śledziem. Teraz wracamy ze wskazówkami jak przygotować kultowy gyros. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje.
Przepis na kultową sałatkę z kurczakiem gyros
Składniki na sałatkę:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
700 g piersi z kurczaka
100 g ogórków konserwowych
200 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
1 większa puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
1 łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
szczypta soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy go na rozgrzanej porcji oleju. Podczas smażenia dodajemy przyprawę gyros. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
Wszystkie ogórki kroimy w drobną kostkę, cebulę zaś w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki lub ćwiartki — zależnie od ich wielkości. Kapustę pekińską starannie siekamy.
Majonez łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W większej misce układamy sałatkę. Zaczynamy od połowy ilości usmażonego kurczaka.
Następnie kładziemy kolejno cebulę, świeżego ogórka i kukurydzę. Przykrywamy to 3/4 porcji sosu czosnkowego. Na warstwie sosu umieszczamy pomidorki, a na nich kładziemy ogórki konserwowe i kapustę pekińską. Wykładamy resztę sosu i przykrywamy go drugą częścią kurczaka z patelni.
Źródło zdjęcia: canva/yalcinsonat1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha