Smakosze.pl Przepisy Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni
canva/Gulsina

Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni

25 czerwca 2022

Domowe drożdżówki z truskawkami przypomną wam czasy dzieciństwa. Świeże sezonowe owoce doskonale komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem. Przyrządzone z naszego przepisu słodycze będą lepsze niż zakupione w cukierni. Warto zrobić większą ilość, bo cała rodzina z chęcią ich spróbuje.

Drożdżówki z truskawkami są smakowitym pomysłem na weekendowy deser. Pyszne połączenie lekkiego drożdżowego ciasta i soczystych, słodkich owoców zachwyci was od pierwszego kęsa. Przygotowanie jest niezwykle proste, choć nieco czasochłonne. Efekt jest jednak wart wysiłku. Skusicie się?

Przepis na domowe drożdżówki z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 70 g cukru

  • 1 jajo

  • 500 g mąki pszennej

  • 60 g miękkiego masła

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około pół kilograma truskawek

  • 80 g mąki pszennej

  • 45 g masła

  • 2 płaskie łyżki cukru

  • 1 jajo do posmarowania wierzchu drożdżówek

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami:

Ciepłe mleko umieszczamy w miseczce, po czym łączymy je z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy i na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewamy do większego naczynia.

Dodajemy resztę cukru, jajko oraz masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, kroimy w kostkę.

Z dodatkowej porcji mąki, masła i cukru przyrządzamy kruszonkę, łącząc je palcami. Wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto ponownie szybko ugniatamy, by usunąć nadmiar gazu z jego struktury.

Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5 cm, po czym wykrawamy krążki o średnicy około 8 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy. Po kwadransie w każdej porcji robimy wgłębienie i wypełniamy je owocami.

Całość posypujemy kruszonką z lodówki, a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20-22 minuty. W tym czasie powinny ładnie się zrumienić. Podajemy po wystudzeniu.

Po przepisy na inne pyszne wypieki z sezonowymi składnikami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie niezawodny sposób na biszkopt , idealny do przełożenia go bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Ten natomiast zdradza tajniki doskonałej szarlotki z rabarbarem .

Domowe drożdżówki z truskawkami są znakomite
canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy