Domowe paluszki rybne deklasują sklepowe. Chrupiąca, złocista panierka i delikatne, soczyste wnętrze
Domowe paluszki rybne są pyszne. Przygotowanie dania nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy pokroić oczyszczoną rybę i opanierować ją w mące, jajku i dobrze doprawionej bułce tartej. Nie dodamy do nich żadnych zbędnych produktów, a wyjdą o niebo lepsze niż sklepowe. Spróbujecie?
Jeśli nie wiecie, co podać na piątkowy obiad, domowe paluszki rybne będą w sam raz. Cienko pokrojony dorsz w chrupiącej panierce z dodatkiem przypraw skusi nawet najbardziej wybrednych domowników. Tak soczystej ryby dawno nie jedliście.
Przepis na wyśmienite domowe paluszki rybne
Składniki:
-
pół kilograma filetów z dorsza
-
ok. 200 g mąki pszennej
-
110 g bułki tartej
-
1 duże jajo
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
5 g masła (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować domowe paluszki rybne? Smaczny obiad zrobicie w kilka chwil
Rybę oczyszczamy ze skóry, jeśli ja posiada. Kroimy ją w paski o długości około 5 cm. Oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na bok.
W głębokich talerzach umieszczamy osobno mąkę, bułkę tartą zmieszaną ze słodką papryką oraz roztrzepane przy pomocy widelca jajka. Kawałki ryby obtaczamy kolejno w mące, jaju i przyprawionej bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumienią z obu stron.
Na patelnię wrzucamy masło lub wlewamy trochę oleju i smażymy rybę na bardzo małym ogniu jeszcze około 7 minut. Domowe paluszki rybne podajemy bezpośrednio po przygotowaniu wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Po inne pomysły na dania z ryb zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy patent Kuronia na znakomite kotlety z delikatnego mięsa dorsza . Ten natomiast zawiera prosty patent na rybę z piekarnika z warzywami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego
-
Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści
-
Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna