Smakosze.pl Przepisy Domowe paluszki rybne deklasują sklepowe. Chrupiąca, złocista panierka i delikatne, soczyste wnętrze
canva/Madalina Vasilica's Images

Domowe paluszki rybne deklasują sklepowe. Chrupiąca, złocista panierka i delikatne, soczyste wnętrze

26 sierpnia 2022

Domowe paluszki rybne są pyszne. Przygotowanie dania nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy pokroić oczyszczoną rybę i opanierować ją w mące, jajku i dobrze doprawionej bułce tartej. Nie dodamy do nich żadnych zbędnych produktów, a wyjdą o niebo lepsze niż sklepowe. Spróbujecie?

Jeśli nie wiecie, co podać na piątkowy obiad, domowe paluszki rybne będą w sam raz. Cienko pokrojony dorsz w chrupiącej panierce z dodatkiem przypraw skusi nawet najbardziej wybrednych domowników. Tak soczystej ryby dawno nie jedliście.

Przepis na wyśmienite domowe paluszki rybne

Składniki:

  • pół kilograma filetów z dorsza

  • ok. 200 g mąki pszennej

  • 110 g bułki tartej

  • 1 duże jajo

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 5 g masła (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować domowe paluszki rybne? Smaczny obiad zrobicie w kilka chwil

Rybę oczyszczamy ze skóry, jeśli ja posiada. Kroimy ją w paski o długości około 5 cm. Oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na bok.

W głębokich talerzach umieszczamy osobno mąkę, bułkę tartą zmieszaną ze słodką papryką oraz roztrzepane przy pomocy widelca jajka. Kawałki ryby obtaczamy kolejno w mące, jaju i przyprawionej bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumienią z obu stron.

Na patelnię wrzucamy masło lub wlewamy trochę oleju i smażymy rybę na bardzo małym ogniu jeszcze około 7 minut. Domowe paluszki rybne podajemy bezpośrednio po przygotowaniu wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Po inne pomysły na dania z ryb zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy patent Kuronia na znakomite kotlety z delikatnego mięsa dorsza . Ten natomiast zawiera prosty patent na rybę z piekarnika z warzywami .

Domowe paluszki rybne są znakomite
canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy