Kotlety rybne na piątkowy obiad według przepisu Jakuba Kuronia
Kotlety rybne są idealnym pomysłem na piątkowy obiad. Wykonane według przepisu Jakuba Kuronia są soczyste w środku. Oprócz tego mają piękną, rumianą i chrupiącą skórkę. Wypróbujcie koniecznie. Kotlety rybne wyjdą perfekcyjnie, jeśli masa nie będzie zimna.
Niezwykle chrupiące kotlety przygotowujemy z filetu rybnego. Warto sięgnąć po świeżą rybę — mrożona będzie zawierała w sobie wodę i bez odpowiedniego jej osuszenia, kotlety mogą się rozpadać przy smażeniu. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody oraz sałatą i rzodkiewką z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety Jakuba Kuronia:
Składniki:
500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
15 cm kawałek pora
1 ząbek czosnku
skórka otarta z jednej cytryny
4 łyżki bułki tartej
1 jajo
4 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filety rybne mielimy w maszynce do mięsa. Pora szatkujemy, szklimy do miękkości na 2 łyżkach oleju. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy go przez praskę. Cytrynę dokładnie szorujemy, a następnie ocieramy z niej skórkę.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu osączamy kotlety na ręczniku papierowym.
Koniecznie pamiętaj o ważnym detalu
Zadbajmy o to, by masa rybna, z której przygotowujemy nasze kotlety, nie była zimna. W przeciwnym wypadku podczas smażenia spalą się, w środku pozostając surowe.
Sprawdź też inne nasze przepisy na smażoną rybę. Polecamy szczególnie wersję w złocistej panierce oraz tę w lekkim i puszystym cieście. Będą idealne z kiszoną kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/laperla_foto
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron