Domowe pyzy z mięsem z rosołu
Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.
Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszne pyzy z mięsem z rosołu
Nie da się ukryć, że pyzy same w sobie są jednym z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czym się one różnią od kartaczy . Dziś sięgniemy po przepis na pyzy z dodatkiem mięsa z rosołu.
Mięso po rosole można wykorzystać na wiele sposobów. Dobrym przykładem jest, chociażby pasztet . Tym razem z pozostałości po rosole przygotujemy wyborne pyzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Ciasto:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
jajko
-
mąka ziemniaczana
-
szczypta soli Farsz:
-
500 g mięsa z rosołu
-
marchew i pietruszka z rosołu
-
cebula
-
45 g masła
-
sól
-
pieprz czarny
-
pieprz ziołowy
Prosty przepis na pyzy z mięsem
Na początku ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po ostygnięciu przeciskamy je dodatkowo przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i zastępujemy mąką.
Całość uzupełniamy o jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Wyrabiamy ciasto, które powinno mieć gładką konsystencję. Formujemy z niego niewielkie kulki. Teraz przyszła pora na farsz. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką i pietruszką.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ją do mięsnej mieszanki. Wszystko doprawiamy. Kulki z ciasta ziemniaczanego rozpłaszczamy, a na ich środek wykładamy farsz .
Z ciasta ponownie formujemy kulki. Tak przygotowane pyzy umieszczamy w osolonym wrzątku. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię będą gotowe. Danie z pewnością zachwyci domowników.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis