Smakosze.pl Przepisy Domowe pyzy z mięsem z rosołu
Canva / arfo

Domowe pyzy z mięsem z rosołu

9 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.

Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne pyzy z mięsem z rosołu

Nie da się ukryć, że pyzy same w sobie są jednym z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czym się one różnią od kartaczy . Dziś sięgniemy po przepis na pyzy z dodatkiem mięsa z rosołu.

Mięso po rosole można wykorzystać na wiele sposobów. Dobrym przykładem jest, chociażby pasztet . Tym razem z pozostałości po rosole przygotujemy wyborne pyzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • jajko

  • mąka ziemniaczana

  • szczypta soli Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • marchew i pietruszka z rosołu

  • cebula

  • 45 g masła

  • sól

  • pieprz czarny

  • pieprz ziołowy

Prosty przepis na pyzy z mięsem

Na początku ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po ostygnięciu przeciskamy je dodatkowo przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i zastępujemy mąką.

Całość uzupełniamy o jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Wyrabiamy ciasto, które powinno mieć gładką konsystencję. Formujemy z niego niewielkie kulki. Teraz przyszła pora na farsz. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką i pietruszką.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ją do mięsnej mieszanki. Wszystko doprawiamy. Kulki z ciasta ziemniaczanego rozpłaszczamy, a na ich środek wykładamy farsz .

Z ciasta ponownie formujemy kulki. Tak przygotowane pyzy umieszczamy w osolonym wrzątku. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię będą gotowe. Danie z pewnością zachwyci domowników.

Pyzy w przepysznym wydaniu
Pyzy w przepysznym wydaniu

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy