Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-08T183923.799

canva/lit

Ekspresowy sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gołąbki to wyśmienity przysmak, który powoduje szybsze bicie serca u niejednego smakosza. W jaki sposób przygotować na nie kapustę? Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy do tego ani garnka, ani wody!

Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i odpowiednio przygotować kapustę. Jak to zrobić najszybciej? Zdradzamy kilka tricków, które z pewnością wprowadzą niemałą rewolucję do Waszej kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ekspresowo zmiękczyć kapustę na gołąbki bez garnka z wodą?

Dobrym sposobem na zmiękczenie kapusty jest użycie rękawa do pieczenia. Jak w praktyce się do tego zabrać?

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zwiąż ją z obu stron. Wstaw warzywo do piekarnika i piecz je przez około pół godziny. W tym czasie z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty.

Kotlet schabowy

Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują

CZYTAJ DALEJ

Kapustę na gołąbki możesz również sparzyć w mikrofalówce. Jak się do tego zabrać? Zdradzamy krok po kroku!

Włóż do kuchenki mikrofalowej całą główkę kapusty, pozbawioną jedynie głąbka, czyli jej najtwardszej części. Nastaw urządzenie na najwyższą moc i włącz na około 10 minut lub do momentu, aż liście kapusty staną się miękkie. Sparzona w kuchence mikrofalowej kapusta powinna zacząć rozpadać się na pojedyncze liście.

Co ciekawe tak sparzona kapusta zachowuje więcej substancji odżywczych niż ta tradycyjnie ugotowana w wodzie. Jej liście będą chrupkie, co nie zawsze podoba się jednak "tradycjonalistom", którzy wolą delikatną i miękką kapustę w gołąbkach.

Na naszej stronie znajdziecie również wiele ciekawych przepisów na gołąbki m.in. ich grecką wersją oraz przygotowane na bazie cukinii.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy/ kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >