Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
Magda Gessler zdradziła przepis na domowy ketchup ze świeżych, soczystych pomidorów. Zrób go raz, a z pewnością pokochasz naturalny sos własnej roboty. Gotowy ketchup przechowuj w szczelnie zamkniętych słoikach, dzięki czemu zachowa wspaniały smak, aż do następnych wakacji.
Ketchup to bardzo popularny produkt, który kupimy w każdym sklepie. Niestety zawiera dużo ulepszaczy. Na szczęście ketchup możemy w prosty sposób przygotować w domu, wyłącznie z naturalnych składników. Ketchup ze świeżych pomidorów zachwyci każdego niezwykłym smakiem.
Domowy ketchup według przepisu Gessler będzie świetnym dodatkiem do kiełbasy, zapiekanek, kanapek, sałatek i innych dań. Ketchup jest równie gęsty, co produkt sklepowy, ale o wiele smaczniejszy. Ketchup ze świeżych pomidorów nie ma sobie równych.
Przygotowany ketchup przełóż do umytych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Nie musisz go nawet pasteryzować. Trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu zachowa swoje walory, aż do następnego sezonu.
Domowy ketchup z przepisu Magdy Gessler
Składniki:
-
2 kg pomidorów
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
125 g cukru
-
6 łyżek octu 6%
-
pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
-
2-3 łyżeczki soli
-
pieprz
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis Magdy Gessler na domowy ketchup
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, zblenduj i przetrzyj przez sito. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu do miękkości. Dodaj czosnek i przesmaż jeszcze chwilę.
Na patelnię przełóż przetarte pomidory, wlej ocet, wsyp cukier, paprykę mieloną, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu, aż ketchup nabierze odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dopraw go do smaku.
Domowy, gorący ketchup przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Nałóż pokrywki, szczelnie zakręć i ustaw słoiki na pokrywkach. Pozostaw je w tej pozycji do wystygnięcia, a potem wynieś do spiżarni.
Na zimę przygotuj również leczo do słoików , a także domowy przecier pomidorowy . Domowe przetwory są o wiele smaczniejsze od gotowych produktów kupionych w sklepie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
-
Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań
-
Strzelczyk pokazał wszystkim, jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami
Źródło: moje-przepisy