Smakosze.pl Przepisy Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
Pawel Wodzynski/East News, canva/YelenaYemchuk

Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia

23 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler zdradziła przepis na domowy ketchup ze świeżych, soczystych pomidorów. Zrób go raz, a z pewnością pokochasz naturalny sos własnej roboty. Gotowy ketchup przechowuj w szczelnie zamkniętych słoikach, dzięki czemu zachowa wspaniały smak, aż do następnych wakacji.

Ketchup to bardzo popularny produkt, który kupimy w każdym sklepie. Niestety zawiera dużo ulepszaczy. Na szczęście ketchup możemy w prosty sposób przygotować w domu, wyłącznie z naturalnych składników. Ketchup ze świeżych pomidorów zachwyci każdego niezwykłym smakiem.

Domowy ketchup według przepisu Gessler będzie świetnym dodatkiem do kiełbasy, zapiekanek, kanapek, sałatek i innych dań. Ketchup jest równie gęsty, co produkt sklepowy, ale o wiele smaczniejszy. Ketchup ze świeżych pomidorów nie ma sobie równych.

Przygotowany ketchup przełóż do umytych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Nie musisz go nawet pasteryzować. Trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu zachowa swoje walory, aż do następnego sezonu.

Domowy ketchup z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg pomidorów

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 125 g cukru

  • 6 łyżek octu 6%

  • pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki

  • 2-3 łyżeczki soli

  • pieprz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis Magdy Gessler na domowy ketchup

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, zblenduj i przetrzyj przez sito. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu do miękkości. Dodaj czosnek i przesmaż jeszcze chwilę.

Na patelnię przełóż przetarte pomidory, wlej ocet, wsyp cukier, paprykę mieloną, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu, aż ketchup nabierze odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dopraw go do smaku.

Domowy, gorący ketchup przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Nałóż pokrywki, szczelnie zakręć i ustaw słoiki na pokrywkach. Pozostaw je w tej pozycji do wystygnięcia, a potem wynieś do spiżarni.

Na zimę przygotuj również leczo do słoików , a także domowy przecier pomidorowy . Domowe przetwory są o wiele smaczniejsze od gotowych produktów kupionych w sklepie.

Domowy ketchup
canva/Nataliia Sirobaba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: moje-przepisy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy