Obłędne leczo do słoików na zimę. Chwila wysiłków i obiad na zimę gotowy
Sprawdźcie, jak zrobić obłędne leczo do słoików na zimę. Wystarczy włożyć chwilę wysiłku teraz, a zimą obiad będzie gotowy. Przygotujcie więc trochę cebuli, papryki, pomidorów i cukinii, a raz, dwa zamienicie je w doskonałe zapasy na zimę.
Leczo jest smaczną potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Do jej przygotowania potrzeba kilku sezonowych warzyw. Można je wzbogacić kawałkami kiełbasy czy boczku, ale nie jest to konieczne.
Leczo można bez problemu przerobić na zimowe zapasy do słoików. Wtedy jednak lepiej nie wzbogacać je o wędlinę. Można ją będzie dodać już przy odgrzewaniu obiadu. Wystarczy tylko ją pokroić, podsmażyć, dodać do leczo i całość podgotować.
Przepis na leczo do słoików
Składniki:
1 kg cebuli
1 kg kolorowej papryki
1 kg cukinii
1,5 kg pomidorów
olej
papryka mielona słodka i ostra
sól, pieprz
Przygotowanie leczo na zimę
Cebulę obierz, pokrój w dość dużą kostkę. Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść, pokrój w paski lub w dużą kostkę.
Cukinię umyj, wytrzyj, jeśli ma duże nasionka, usuń je. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę, usuń stwardniałe kawałki.
W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Wsyp cebulę i podsmaż ją, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, cukinię i pomidory.
Warzywa oprósz solą i pieprzem, skrop wodą. Gotuj na sporym ogniu, aż zanurzą się w pomidorowym soku. Leczo dopraw papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut.
Gorącym leczo napełnij wyparzone słoiki do wysokości ok. 2 cm poniżej krawędzi słoików. Na wierzch wlej łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zakręć, pasteryzuj 20 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki w keczupie do słoików, a także na słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Źródło: beszamel.se