Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań
Surówka z pora jest prostym i smacznym dodatkiem do obiadu. Charakterystyczny, lekko pikantny smak pora idealnie łączy się z chrupkością kukurydzy oraz słodkością jabłka. Całość spaja dodatek kwaśnej śmietany. Jednym słowem, surówce trudno się oprzeć. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Aby przygotować surówkę z pora, wystarczy zaledwie kilka składników. Surówka doskonale komponuje się z daniami obiadowymi, ale z powodzeniem można jeść ją jako dodatek do kanapek. Z naszą surówką z pora każdy obiad będzie smakował doskonale.
Przepis na cudowną surówkę z pora
Składniki:
1 średniej wielkości por (biała część)
1 słodkie jabłko
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNvb0wsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak przyrządzić rewelacyjną surówkę z pora?
Jabłko umyj i przekrój na pół. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłko nie ściemnieje, a surówka z pora będzie prezentować się apetycznie.
Białą część pora umyj, przekrój na pół, dokładnie wypłucz, osącz i pokrój w cieniutkie półplasterki. Kukurydzę na sałatkę z pora odsącz z zalewy. Dodaj oba warzywa do miski ze startym jabłkiem i wymieszaj wszystkie składniki.
W miseczce przygotuj sos do sałatki z pora — śmietanę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj zawartość miseczki do warzyw z jabłkiem i połącz dokładnie wszystkie składniki. Surówkę z pora można podawać po ok. 15 minutach od przygotowania. Spróbuj też tej fantastycznej surówki z cukinii. Czy znasz niezwykłe połączenie smaku marchewki z musztardą?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze