Smakosze.pl
surówka z pora

Canva / arfo

Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań

23 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Udostępnij:

Surówka z pora jest prostym i smacznym dodatkiem do obiadu. Charakterystyczny, lekko pikantny smak pora idealnie łączy się z chrupkością kukurydzy oraz słodkością jabłka. Całość spaja dodatek kwaśnej śmietany. Jednym słowem, surówce trudno się oprzeć. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Aby przygotować surówkę z pora, wystarczy zaledwie kilka składników. Surówka doskonale komponuje się z daniami obiadowymi, ale z powodzeniem można jeść ją jako dodatek do kanapek. Z naszą surówką z pora każdy obiad będzie smakował doskonale.

Puszyste naleśniki na kefirze

Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na cudowną surówkę z pora

Składniki:

  • 1 średniej wielkości por (biała część)

  • 1 słodkie jabłko

  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNvb0wsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak przyrządzić rewelacyjną surówkę z pora?

Jabłko umyj i przekrój na pół. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłko nie ściemnieje, a surówka z pora będzie prezentować się apetycznie.

Białą część pora umyj, przekrój na pół, dokładnie wypłucz, osącz i pokrój w cieniutkie półplasterki. Kukurydzę na sałatkę z pora odsącz z zalewy. Dodaj oba warzywa do miski ze startym jabłkiem i wymieszaj wszystkie składniki.

W miseczce przygotuj sos do sałatki z pora — śmietanę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj zawartość miseczki do warzyw z jabłkiem i połącz dokładnie wszystkie składniki. Surówkę z pora można podawać po ok. 15 minutach od przygotowania.
Spróbuj też tej fantastycznej surówki z cukinii. Czy znasz niezwykłe połączenie smaku marchewki z musztardą?

Canva / ma-no

Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >