Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.09.2022 15:56

Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań

surówka z pora
Canva / arfo

Surówka z pora jest prostym i smacznym dodatkiem do obiadu. Charakterystyczny, lekko pikantny smak pora idealnie łączy się z chrupkością kukurydzy oraz słodkością jabłka. Całość spaja dodatek kwaśnej śmietany. Jednym słowem, surówce trudno się oprzeć. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Aby przygotować surówkę z pora, wystarczy zaledwie kilka składników. Surówka doskonale komponuje się z daniami obiadowymi, ale z powodzeniem można jeść ją jako dodatek do kanapek. Z naszą surówką z pora każdy obiad będzie smakował doskonale.

Przepis na cudowną surówkę z pora

Składniki:

  • 1 średniej wielkości por (biała część)

  • 1 słodkie jabłko

  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNvb0wsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak przyrządzić rewelacyjną surówkę z pora?

Jabłko umyj i przekrój na pół. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłko nie ściemnieje, a surówka z pora będzie prezentować się apetycznie.

Białą część pora umyj, przekrój na pół, dokładnie wypłucz, osącz i pokrój w cieniutkie półplasterki. Kukurydzę na sałatkę z pora odsącz z zalewy. Dodaj oba warzywa do miski ze startym jabłkiem i wymieszaj wszystkie składniki.

W miseczce przygotuj sos do sałatki z pora — śmietanę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj zawartość miseczki do warzyw z jabłkiem i połącz dokładnie wszystkie składniki. Surówkę z pora można podawać po ok. 15 minutach od przygotowania. Spróbuj też tej fantastycznej surówki z cukinii. Czy znasz niezwykłe połączenie smaku marchewki z musztardą?

Canva / ma-no
Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: